Business & Finance Πέμπτη 6/06/2024, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανικός για τους πλούσιους της Βρετανίας – Πώς κερδίζει η Ελλάδα

Πανικός για τους πλούσιους της Βρετανίας – Πώς κερδίζει η Ελλάδα

Σε ταραχή βρίσκονται οι πλούσιοι του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε πρόκειται για ξένους δισεκατομμυριούχους ή τραπεζίτες του City, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, έπειτα από την αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών από τον πρωθυπουργό Rishi Sunak.

Κάποιοι ρευστοποιούν επενδύσεις, αποπληρώνουν λογαριασμούς που σύντομα θα αυξηθούν ή και φεύγουν εντελώς από το Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει το Bloomberg, έπειτα από συνομιλίες που είχε με περισσότερα από 25 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης καθώς και συμβούλους διαχείρισης πλούτου.

Τόσο το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών όσο και οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να ακυρώσουν την προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση των λεγόμενων non-doms, δηλαδή των πλούσιων ξένων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, σχεδιάζει επίσης να φορολογήσει τους πλουσίους, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να προηγείται κατά τουλάχιστον 20 μονάδες.

«Πελάτες που προηγουμένως δίσταζαν τώρα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού», είπε στο Bloomberg ο David Lesperance, σύμβουλος σε θέματα φορολογίας και μετανάστευσης για άτομα πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης, αφότου ο Sunak προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου. Όπως λέει, ο πρωθυπουργός «απασφάλισε την χειροβομβίδα των εκλογών».

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων μετανάστευσης Henley & Partners, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμενόταν να χάσει 3.200 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης μέσα στο 2023, τα περισσότερα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διπλάσια σε σχέση με το 2022.

Η φήμη της νομικής και πολιτικής σταθερότητας την οποία απολάμβανε η χώρα έχει κλονιστεί μετά το Brexit και την αλλαγή πέντε πρωθυπουργών των Tories από το 2016.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Βρετανία χάνει έδαφος έναντι παραδοσιακών hot spots του πλούτου, όπως είναι το Μονακό, το Ντουμπάι και η Ελβετία, ενώ την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό ευρωπαϊκών προορισμών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που εφαρμόζουν προγράμματα για την προσέλκυση εύπορων ξένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας του το 2022.

Οι Εργατικοί θέλουν να αυξήσουν τους φόρους για τους επαγγελματίες του private equity καθώς και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.

Το καθεστώς non-dom που πλέον απειλείται ισχύει από το 1799, όταν καθιερώθηκε για να προστατευτούν οι αποικιοκρατικές επενδύσεις.

Οι Εργατικοί έχουν υπολογίσει ότι η κατάργησή του μπορεί να φέρει έσοδα 3 δισ. λιρών, ενώ ακαδημαϊκές έρευνες προβλέπουν ότι λιγότεροι από 100 εύποροι ξένοι θα φύγουν από τη Βρετανία.

Ο αριθμός των non-doms μειώνεται έτσι και αλλιώς, καθώς σε μια δεκαετία έπεσε σχεδόν στο μισό, στα 68.800 άτομα, έπειτα από αλλαγές στους κανόνες. Όσοι όμως διατηρούν αυτό το καθεστώς πληρώνουν φόρους άνω των 8 δισ. λιρών στη Βρετανία τον χρόνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δικηγορικά γραφεία του City λαμβάνουν δεκάδες αιτήματα σχετικά με τις αλλαγές στο non-dom από τους εύπορους πελάτες τους, ενώ ένα άτομο έχει ήδη φύγει για την Ελβετία και ένα ακόμα ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Ιταλία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

Αλλάζει η αγορά super prime ακινήτων του Λονδίνου: Στο ενοίκιο στρέφονται οι βαθύπλουτοι

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News