Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 12:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εαρινές προβλέψεις EE: Σταδιακή ανάκαμψη και πτώση πληθωρισμού – Οι κίνδυνοι

Εαρινές προβλέψεις EE: Σταδιακή ανάκαμψη και πτώση πληθωρισμού – Οι κίνδυνοι

Μετά την στασιμότητα το 2023, η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη που σημειώθηκε στις αρχές του 2024 και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διαμορφώνουν το σκηνικό για σταδιακή επέκταση της δραστηριότητας σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και 1,0% στην ΕΕ. Το 2025 το ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,4% στη ζώνη του ευρώ και στο 1,6% στην ΕΕ. 

Ο πληθωρισμός -βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη- αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,5% το 2024 και σε 2,1% το 2025. Στην ΕΕ, αναμένεται να μειωθεί από 6,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και 2,2% το 2025. 

Η ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην σταθερή επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των πραγματικών μισθών και της απασχόλησης στηρίζει την αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων εισοδημάτων. Ωστόσο, η έντονη τάση για αποταμίευση εξακολουθεί να συγκρατεί εν μέρει την ιδιωτική κατανάλωση. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων φαίνεται να αμβλύνεται.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φθάσει στο στόχο λίγο νωρίτερα το 2025 από ό,τι προβλεπόταν στις χειμερινές προβλέψεις. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να προέλθει κυρίως από τα μη ενεργειακά αγαθά και τα τρόφιμα, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας επιτςχύνεται και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώνεται μόνο σταδιακά, παράλληλα με τη συγκράτηση των μισθολογικών πιέσεων. Ο πληθωρισμός στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια πορεία, παραμένοντας ωστόσο ελαφρώς υψηλότερος.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές αυξήθηκαν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της εξέλιξης του παρατεταμένου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους. Επιπλέον, η επιμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και πέραν αυτών, με αποτέλεσμα να γίνουν κάπως πιο σφιχτές οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Επιπλέον, η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι βραδύτερη από ό,τι προβλεπόταν, οδηγώντας ενδεχομένως τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, έως ότου σταθεροποιηθεί η μείωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Εξάλλου, ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στους προϋπολογισμούς τους για το 2025 – τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί υπόψη στην παρούσα πρόβλεψη – και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Ταυτόχρονα, η μείωση της ροπής προς αποταμίευση θα μπορούσε να τονώσει την αύξηση της κατανάλωσης, ενώ οι επενδύσεις σε κατασκευές κατοικιών θα μπορούσαν να ανακάμψουν ταχύτερα. Τέλος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις προοπτικές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 για την ελληνική οικονομία

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News