Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεχνώ μέχρι και τα γενέθλια του παιδιού μου» – Η τοξική εργασιακή κουλτούρα προκαλεί αντιδράσεις

«Ξεχνώ μέχρι και τα γενέθλια του παιδιού μου» – Η τοξική εργασιακή κουλτούρα προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η τοξική εργασιακή κουλτούρα που αποδεικνύεται πολύ επίμονη στην Κίνα, τη χώρα που καθιέρωσε το μοντέλο «996», απαιτώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ έξι ημέρες την εβδομάδα. Όταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Baidu υπερηφανεύτηκε σε βίντεό της ότι δουλεύει τόσο πολύ ώστε ξεχνά ακόμα και τα γενέθλια του παιδιού της, το κύμα αντιδράσεων της κόστισε τελικά τη θέση της.

Στο επίκεντρο αυτού του σκανδάλου βρέθηκε η Qu Jing,  πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής επικοινωνιών της Baidu, της εταιρείας που θεωρείται «η Google της Κίνας».

Σε μία σειρά από βίντεο που ανέβασε προ ημερών στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, η Qu μιλούσε για την καριέρα της, το αυστηρό διοικητικό της στυλ και τις υπερβολικές απαιτήσεις της από τους υφισταμένους της.

Σε ένα βίντεο, για παράδειγμα, επέκρινε μία υπάλληλο που αρνήθηκε να πάει ταξίδι για δουλειά διάρκειας 50 ημερών μέσα στην πανδημία, όταν η Κίνα επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς και καραντίνες στις μετακινήσεις.

«Γιατί πρέπει να σκεφτώ την οικογένεια της υπαλλήλου μου; Δεν είμαι η πεθερά της», έλεγε η Qu. «Είμαι 10, 20 χρόνια μεγαλύτερη από εσένα. Δεν νιώθω πικρία για αυτό ή κούραση, παρότι έχω δύο παιδιά. Ποια είσαι εσύ που μου λες ότι ο σύζυγός σου δεν το αντέχει;».

Σε ένα άλλο βίντεο, η Qu μιλούσε για τις προσωπικές θυσίες που έχει κάνει ως εργαζόμενη μητέρα. Όπως είπε, δούλευε τόσο πολύ ώστε ξέχασε τα γενέθλια του μεγαλύτερου γιού της ή σε ποια τάξη πηγαίνει ο μικρότερος. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώσει, καθώς «επέλεξε να γίνει γυναίκα καριέρας».

«Εάν δουλεύεις στις δημόσιες σχέσεις, μην περιμένεις ότι θα κάθεσαι τα Σαββατοκύριακα. Να έχεις το τηλέφωνό σου ανοικτό 24 ώρες την ημέρα και να είσαι πάντα έτοιμος να απαντήσεις», έλεγε σε ένα βίντεο.

Και σε ένα άλλο απειλούσε τους υπάλληλους που κάνουν παράπονα για εκείνη με αντίποινα, λέγοντας ότι δεν θα έβρισκαν άλλη δουλειά στον κλάδο.

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις, η Qu έχασε τη δουλειά της στην Baidu, σύμφωνα με το CNN. Προηγουμένως, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και  να δηλώσει ότι τα βίντεό της δεν εκφράζουν την Baidu.

Οι νεαροί εργαζόμενοι της Κίνας διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο για την κουλτούρα της εξαντλητικής εργασίας και του ακραίου ανταγωνισμού που έχει επικρατήσει σε κάποιους κλάδους, και ειδικά στην τεχνολογία.

Το 2019, ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις όταν αποκάλεσε την πρακτική του  «996» «τεράστια ευλογία». Οι αντιδράσεις εκείνες είχαν οδηγήσει πολλούς Κινέζους να αναθεωρήσουν τη σχέση τους με τη δουλειά τους, ενώ η τάση αυτή ενισχύθηκε έκτοτε, ειδικά καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνει.

«Διάβασα προσεκτικά όλες τις απόψεις και τα σχόλια από διάφορες πλατφόρμες και πολλές από τις επικρίσεις είναι εύστοχες. Τις λαμβάνω υπόψη μου και τις αποδέχομαι ταπεινά», έγραψε η Qu σε ένα post της.

Η Qu εργαζόταν σαν δημοσιογράφος στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, πριν να μεταπηδήσει στον τομέα των δημοσίων σχέσεων. Προσελήφθη στην Baidu το 2021, προερχόμενη από την Huawei, έναν κινεζικό γίγαντα της τεχνολογίας που είναι γνωστός για την κουλτούρα του «λύκου» του: Ζητά από τους εργαζόμενούς του να μιμηθούν την αιμοδιψή φύση του λύκου, να είναι ατρόμητοι και ανθεκτικοί. Η Qu φέρεται να είχε μεταφέρει αυτή τη νοοτροπία στην Baidu, με αποτέλεσμα το 60% της ομάδας του PR να αποχωρήσει, μετά την έλευσή της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα ψέματα που μας είπαν για τις δουλειές και μία αλήθεια για την επιτυχία

Το μεγαλύτερο λάθος που οδηγεί στο burnout – Τα 5 σημάδια ότι το κάνετε

Αυτά είναι τα 3 χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Warren Buffett σε έναν καλό υπάλληλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News