Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: SOS από τη νέα κυβέρνηση για διεύρυνση του ελλείμματος

Πορτογαλία: SOS από τη νέα κυβέρνηση για διεύρυνση του ελλείμματος

H νέα κεντρο-δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα είναι πιθανόν να διευρυνθεί περαιτέρω από τη στιγμή που ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δαπανών η οποία εγκρίθηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες που ήταν στην εξουσία. 

«Τα δημοσιονομικά είναι πολύ χειρότερα απ΄ό,τι ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ζοακίμ Μιράντα Σαρμέντο. 

Πέρυσι, η Πορτογαλία παρουσίασε πλεόνασμα προϋπολογισμού της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ – το μεγαλύτερη στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα έχει παρουσιάσει ξαφνικά ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 259 εκατ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από το πλεόνασμα των 5,1 δισ.ευρώ πριν από ένα χρόνο, κατηγορώντας τα μέτρα τελευταίας στιγμής που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Στην πραγματικότητα, το έλλειμμα προϋπολογισμού είναι κοντά στα 600 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρμέντο, εξηγώντας ότι εκρεμμούν πληρωμές σε προμηθευτές της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να προστεθούν στο τελικό ποσό. 

Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση Κόστα ενέκρινε συνολικές έκτακτες δαπάνες αξίας 1,08 δισ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει ήδη δαπανήσει περίπου το ήμισυ του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» των 500 εκατ. δολαρίων για απρόβλεπτες δαπάνες. 

Ο πρώην Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα είπε ότι η χώρα δεν έχει δημοσιονομικά προβλήματα και ότι οι δηλώσεις του Σαρμέντο είτε αποκαλύπτουν προχειρότητα είτε κακούς χειρισμούς. 

Η νέα κυβέρνηση προέβλεψε πλεόνασμα προϋπολογισμού της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ για φέτος, βασίζοντας τις προβλέψεις της σε σταθερές πολιτικές χωρίς να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο από τα δικά της μέτρα, ΄λοπως η μείωση φόρων. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News