Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 11:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιράν: Η Δύση ετοιμάζεται για κυρώσεις, αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου σε υψηλό 6ετίας

Ιράν: Η Δύση ετοιμάζεται για κυρώσεις, αλλά οι εξαγωγές πετρελαίου σε υψηλό 6ετίας

To Ιράν εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, γεγονός που προσδίδει στην οικονομία του ένα στήριγμα της τάξης τω 35 δισ. δολαρίων ετησίως, την ώρα που οι χώρες της Δύσης συζητούν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ. 

Το Ιράν εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,56 εκατ. βαρέλια ημερησίως τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, με σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα να διοχετεύεται στην Κίνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa. Η επιτυχία του Ιράν στις εξαγωγές αργού καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να εντείνουν τις πιέσεις στην Τεχεράνη. 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε τελευταίως ότι το Ιράν συνέχισε «ξεκάθαρα» να εξάγει το πετρέλαιό του και θα πρέπει να «γίνουν περισσότερα» για να περιορίσει το εμπόριο. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να ασκήσει τον μέγιστο βαθμό πιέσεων όσον αφορά στο καθεστώς κυρώσεων που επέβαλε το 2018 κατά του Ιράν, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει νέα άνοδο του πληθωρισμού εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορεία της Τεχεράνης Tasnim, η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας έχει ήδη βρει τρόπους για να παρακάμπτει τις κυρώσεις, καθώς ο βασικός πελάτης του είναι η Κίνα. 

Λόγω των εντεινόμενων πιέσεων από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 15%, κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλια. Ωστόσο, έχουν έκτοτε υπαναχωρήσει, όπως και μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι προμήθειες από την περιοχή δεν πρόκειται να διακοπούν.

«Οι Ιρανοί είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν παραθυράκια για να αποφεύγουν τις κυρώσεις», αναφέρει εκπρόσωπος της  Vortexa. Το μέγεθος το ιρανικού στόλου για τη μεταφορά πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά ένα πέμπτο το τελευταίο έτος, στα 253 σουπερτάνκερ, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 2 εκατ. βαρέλια, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτή του 2021. 

Σχεδόν όλο το ιρανικό πετρέλαιο που πωλήθηκε φέτος είχε ως προορισμό την Κίνα, σύμφωνα με την Kpler, που παρακολουθεί τον παγκόσμιο στόλο τάνκερ. 

Η Κίνα στηρίζεται στο Ιράν για ένα δέκατο των εισαγωγών πετρελαίου της, όμως η διύλιση δεν γίνεται από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μικρότερα ιδιωτικά διυλιστήρια. 

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Javad Owji δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι οι εχθροί της χώρας ήθελαν τη διακοπή των εξαγωγών της, όμως «σήμερα μπορούμε να εξάγουμε το πετρέλαιό μας όπου θέλουμε με ελάχιστο discount». 

Το θέμα τώρα είναι ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ληφθούν μέτρα κατά των πωλήσεων πετρελαίου του Ιράν. «Το ερώτημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι εάν έχει κάποιο κίνητρο να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική των κυρώσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ για να μειώσει τις εξαγωγές του Ιράν κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Να πληγεί το Ιράν χωρίς να γενικευθεί ο πόλεμος

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο – Τι λένε 5 επενδυτικοί οίκοι

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News