Business & Finance Τετάρτη 29/11/2023, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδ. Αραβία: Τάζει επενδύσεις στο Ιράν για να περιορίσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Σαουδ. Αραβία: Τάζει επενδύσεις στο Ιράν για να περιορίσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Η Σαουδική Αραβία προσέγγισε το Ιράν με την προσφορά να ενισχύσει τη συνεργασία τους και να επενδύσει στην οικονομία του που πλήττεται από κυρώσεις, εάν η Ισλαμική Δημοκρατία αποτρέψει τους περιφερειακούς της αντιπροσώπους από το να μετατρέψουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε ευρύτερη σύγκρουση.

Η πρόταση έχει γίνει άμεσα και με πολλαπλά μέσα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, σύμφωνα με Άραβες και Δυτικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Mohammed Bin Salman σε σύνοδο κορυφής στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για την αντιμετώπιση του πολέμου, προέκυψε επίσης η πιθανότητα μιας βαθύτερης συνεργασίας , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο Ραΐσι ήταν από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους μίλησε ο MBS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος, μετά την επίθεση της Χαμάς.

Παράλληλα με τη συμφιλιωτική της προσέγγιση, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί και έναν άλλο δρόμο. Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Barbara Leaf δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους Άραβες συμμάχους της για να σταματήσει η Τεχεράνη να χρησιμοποιεί ως «όπλο» τη σύγκρουση για να ενισχύσει τον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» της, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες ομάδες από τον Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σοβαρά έχει αντιμετωπίσει η Τεχεράνη τις πρωτοβουλίες του Ριάντ, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. Οι Σαουδάραβες και οι Άραβες σύμμαχοί τους εξακολουθούν να φοβούνται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι πιθανό εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία για την εξάλειψη της Χαμάς, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει υποσχεθεί να επαναλάβει μετά τη λήξη της εκεχειρίας που οδήγησε σε απελευθέρωση ομήρων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη Σαουδική Αραβία περνά το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Σ. Αραβία: Ένα (ακόμη) Μουντιάλ που σηκώνει συζήτηση

Σαουδική Αραβία: Στα 33 δισ. δολ. αυξήθηκαν το 2022 οι άμεσες ξένες επενδύσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News