Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 21:34
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: ΗΠΑ και Κίνα οδηγούν τις τιμές σε πτώση 3%

Πετρέλαιο: ΗΠΑ και Κίνα οδηγούν τις τιμές σε πτώση 3%

Περίπου 3% υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, υπό την πίεση της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων και των ασθενέστερων στοιχείων από την Κίνα, την ώρα που σημειώνεται πρόοδος ως προς την παροχή βοήθειας σε Ουκρανία και Ισραήλ από τις ΗΠΑ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρεί στα 87,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού διαμορφώνεται στα 83 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο τιμές οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 20 Μαρτίου. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, με την αγορά να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πιθανή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. 

Αναλυτές δεν αναμένουν ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε δραματικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 460 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές. 

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν αφότου ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι το κείμενο των τεσσάρων νομοσχεδίων που προβλέπουν την παροχή βοήθειας προς Ουκρανία, Ισραήλ και χώρες της περιοχής Ινδίας/Ειρηνικού θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμη και σήμερα. 

«Η αγορά περιμένει και νέες ρευστοποιήσεις στις ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή…η πρόοδος στην ψήφιση των νομοσχεδίων και η καθυστέρηση έως τώρα μίας απάντησης από το Ισραήλ προς το Ιράν έχει αποσυμφορήσει κάπως την ένταση», αναφέρει ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital. 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού στη Βρετανία, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε με βραδύτερο του αναμενομένου ρυθμό, σηματοδοτώντας ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας ενδεχομένως να καθυστερήσει περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα. 

Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγό πετρελαίου του πλανήτη, η οικονομία αναπτύχθηκε μεν με ταχύτερο απ΄ό,τι αναμενόταν ρυθμό, ομως αρκετοί άλλοι δείκτες έδειξαν ότι η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει εξασθενημένη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News