Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 07:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζιμπάμπουε: Νέο νόμισμα με τη στήριξη του χρυσού

Ζιμπάμπουε: Νέο νόμισμα με τη στήριξη του χρυσού

Νέο νόμισμα υιοθέτησε η Ζιμπάμπουε, που έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και δύο περίπου δεκαετίες. Το νέο νόμισμα θα αποκαλείται ZiG, «Zimbabwe Gold», δηλαδή ο χρυσός της Ζιμπάμπουε, και θα κυκλοφορήσει στη θέση του δολαρίου Ζιμπάμπουε, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας.

Ο πληθωρισμός της Ζιμπάμπουε είναι ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίους – το Μάρτιο ανήλθε στο 55% αλλά πέρυσι άγγιξε τριψήφιο νούμερο. Το 2008 ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός έφτασε στα 500.000.000.000%: οι τιμές αυξάνονταν τόσο γρήγορα που οι υπάλληλοι στα καταστήματα άλλαζαν τις τιμές στα ράφια πολλές φορές την ημέρα.

Κατά την παρουσίαση των νέων χαρτονομισμάτων της χώρας, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, John Mushayavanhu είπε ότι το ZiG θα είναι ισχυρό και θα δομήσει μία ισχυρή ανταλλακτική αξία στην αγορά. Το ZiG αντικαθιστά το δολάρια Ζιμπάμπουε, το RTGS, το οποίο απώλεσε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη χρονιά. 

Οι κάτοικοι της Ζιμπάμπουε έχουν προθεσμία 21 ημέρες για να ανταλλάξουν τα παλιά νομίσματά τους με τα καινούρια. Το αμερικανικό δολάριο που αντιπροσωπέυει το 85% των συναλλαγών θα παραμείνει το νόμιμο ανταλλάξιμο νόμισμα. Το νέο ZiG κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα με αξία από 1 έως 200.

Θα κυκλοφορήσουν επίσης και κέρματα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η πληθώρα των αμερικανικών σεντς, που δίνονται ως ρέστα για γλυκά, μικρές σοκολάτες και στυλό. 

Η οικονομία της χώρας παραπαίει από κρίση σε κρίση εδώ και μία 20ετία, λόγω έλλειψης ρευστού και τροφίμων. Τα 16 εκατομμύρια των κατοίκων είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της γενικευμένης φτώχειας και την υψηλή ανεργία. Η χώρα είχε εγκαταλείψει και στο παρελθόν το δολάριο Ζιμπάμπουε και υιοθέτησε το δολάριο ΗΠΑ ως επίσημο νόμισμα. Το 2019 το δολάριο Ζιμπάμπουε επανήλθε, αλλά η εμπιστοσύνη σ’ αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών καθορίζονται με βάση το αμερικανικό δολάριο και οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να πληρώνονται στο αμερικανικό νόμισμα. Όσοι πληρώνονται σε τοπικό νόμισμα, σπεύδουν αμέσως στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, προκειμένου να προλάβουν μια νέα υποτίμηση.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα επιθεώρησε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, στα θησαυροφυλάκια της οποίας υπάρχει 1,1 τόνος χρυσού, σύμφωνα με τον Μουσαγιαβάνου. Η κεντρική τράπεζα διαθέτει και άλλους πολύτιμους πόρους, όπως διαμάντια, που ισοδυναμούν με 0,4 τόνο χρυσού.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Πρόσπερ Τσιταμπάρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει με το νόμισμα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News