Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Airbus «κλέβει» τους πελάτες της Boeing – Παραγγελία μαμούθ από την Ασία

Η Airbus «κλέβει» τους πελάτες της Boeing – Παραγγελία μαμούθ από την Ασία

Παραγγελίες για την προμήθεια 65 αεροσκαφών από δύο σημαντικούς πελάτες της Boeing στην Ασία, εξασφάλισε η Airbus, καθώς η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ζητήματα ασφάλειας.

Οπως ανακοίνωσε η Japan Airlines (JAL), η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ιαπωνία και μακροχρόνιος πελάτης της Boeing, θα προχωρήσει στην αγορά 21 αεροσκαφών A350-900 και 11 αεροσκαφών A321neo από την Airbus, παράλληλα με την αγορά 10 Boeing 787 Dreamliner. 

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Νότιας Κορέας, Korean Air, δήλωσε ότι θα παραγγείλει 33 αεροσκάφη A350, σε μια συμφωνία ύψους 13,7 δισ. δολαρίων με την Airbus. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί την πρώτη της αγορά σε αυτή την οικογένεια αεροσκαφών, καθώς προετοιμάζεται για συγχώνευση με την Asiana Airlines.

Υπενθυμίζεται πως μετά το περιστατικό στις 5 Ιανουαρίου, σε πτήση της Alaska Airlines, στην οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 επιβάτες, η Boeing αντιμετωπίζει έρευνες σχετικά με τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας της εταιρείας και η παραγωγή αεροσκαφών έχει περιοριστεί από τις ρυθμιστικές Αρχές.

Σύμφωνα με πηγή με γνώση της κατάστασης, ο περιορισμός των παραγγελιών της Japan Airlines από την Boeing δεν σχετίζεται με τα προβλήματα ασφαλείας της εταιρείας, ωστόσο, ο αερομεταφορέας έλαβε υπόψη τον κίνδυνο καθυστερήσεων, λόγω αυτών των ζητημάτων.

Η JAL δήλωσε ότι προχωράει στην παραγγελία των αεροσκαφών νέας γενιάς για να ενισχύσει τις δραστηριότητές της ως αερομεταφορέας πλήρους εξυπηρέτησης και χαμηλού κόστους, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης νέων αεροσκαφών.

Η Korean Air, η οποία διαθέτει μικτό στόλο αεροσκαφών Boeing και Airbus, δήλωσε από την πλευρά της ότι η παραγγελία της αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του στόλου της, καθώς τα παλαιότερα αεροσκάφη αποσύρονται.

Η Airbus επισημαίνει ότι τα A350 χρησιμοποιούν 25% λιγότερα καύσιμα από αντίστοιχα αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News