Business & Finance Τρίτη 19/03/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kuwait oil CEO: Ο πληθυσμός θα αυξάνεται πιο γρήγορα από την ενεργειακή ζήτηση

Kuwait oil CEO: Ο πληθυσμός θα αυξάνεται πιο γρήγορα από την ενεργειακή ζήτηση

Λίγες μόλις ώρες μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Aramco, στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corporation. O Σείχης Ναουάφ αλ-Σαμπάχ είπε ότι η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα ξεπεράσει τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού έως το 2050, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.  

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 25% από τώρα έως το 2050, όμως η ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί ταχύτερα από αυτόν τον ρυθμό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού του Κουβέιτ μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο της S&P Global. 

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια για τον πληθυσμό του πλανήτη», υπογράμμισε. Τα τρία-τέταρτα του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχει ηλεκτρική ενέργεια και περί τα 2,5 δισ. άτομα δεν έχουν εστία για να μαγειρέψουν το φαγητό τους». 

Αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξει, διαμήνυσε. «Ο Παγκόσμιος Νότος θα αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης ενέργειας στο μέλλον

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ είπε τη Δευτέρα ότι οι προβλέψεις της ΙΕΑ για κορυφωση της ενεργειακής ζήτησης το 2030 βασίζονται στις χώρες της Δύσης και δεν λαμβάνουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο που εκπροσωπεί το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αποτελέσει την κατευθυντήρια δύναμη με την κατανάλωση πετρελαίου να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως 2 περίπου βαρέλια ανά άτομο ετησίως, σύμφωνα με τον Νάσερ. Αυτό συγκρίνεται με τα 9 βαρέλια ανά άτομο στην Ε.Ε. και τα 22 στις ΗΠΑ. 

Η ενεργειακή μετάβαση, ως εκ τούτου, θα εξαρτηθεί κατά το πλείστον από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ωστόσο λαμβάνουν μόλις το 5% των συνολικών επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον Νάσερ. Η σημερινή πολιτική ενεργειακής μετάβασης αποτυγχάνει και γι΄αυτό θα πρέπει να επανακαθοριστεί. 

Η Kuwait Petroleum Corporation σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2035 από τα 3 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με τον Αλ-Σαμπάχ. «Ο λόγος που θα αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα είναι επειδή βλέπουμε τη ζήτηση να αυξάνεται καθ΄όλη τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής μετάβασης», εξήγησε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News