Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 13:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόπασε η όρεξη για ακριβά ρολόγια – Βουτιά 13% στις δημοπρασίες

Κόπασε η όρεξη για ακριβά ρολόγια – Βουτιά 13% στις δημοπρασίες

Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι πωλήσεις πολυτελών ρολογιών την περασμένη χρονιά στον απόηχο της έκρηξης της αγοραστικής κίνησης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια και λίγο μετά την πανδημία. Πλέον οι  αγοραστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και εξασθένισης του ενθουσιασμού για τα είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με την έκθεση Hammertrack που δημοσιεύθηκε από τον σύμβουλο του κλάδου Mercury Project, οι συνολικές πωλήσεις ρολογιών στους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών μειώθηκαν κατά 13% σε 610 εκατ. ελβετικά φράγκα (636 εκατ. ευρώ) το 2023 από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2022.

Η ζήτηση εκτοξεύτηκε εν μέσω των lockdowns και λίγο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, καθώς οι αγοραστές είχαν αποταμιεύσει μετρητά ενώ την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού ήταν ιδιαιτέρως χαμηλό. Οι τιμές των σπάνιων ρολογιών από μάρκες όπως η Rolex και η Patek Philippe ανήλθαν, ως εκ τούτου, σε πρωτοφανή επίπεδα. Ωστόσο, η έκρηξη εξασθένησε εν μέσω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και από το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει καταστεί ιδιαιτέρως ασταθής.

Κόπασε η όρεξη για ακριβά ρολόγια – Βουτιά 13% στις δημοπρασίες-1

Ο απολογισμός του 2023, ο οποίος περιλαμβάνει τις πωλήσεις από οίκους δημοπρασιών όπως οι Αntiquorum, Bonhams, Christie’s, Phillips, Poly Auction και Sotheby’s, δείχνει ότι οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 3% στα 48.600 φράγκα πέρυσι, όπως αναφέρει το Mercury Project. 

Πολύ λιγότερα ρολόγια πωλήθηκαν με τιμή κατακύρωσης άνω του ενός εκατομμυρίου φράγκων το 2023. Συγκεκριμένα, το 2023 πωλήθηκαν μόλις 58 έναντι 98 το 2022, μια μείωση της τάξης του 41% σε 58, από 98 το 2022. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η συνολική αξία των ρολογιών που πωλήθηκαν σε δημοπρασίες άνω του ενός εκατομμυρίου φράγκων αυξήθηκε κατά 2% σε 122,6 εκατομμύρια φράγκα.

Η Patek Philippe κυριάρχησε στον κατάλογο των ρολογιών με τις υψηλότερες τιμές, με τρία στα πέντε από τα πιο ακριβά που πωλήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η μανία με τα πανάκριβα ρολόγια – Ξεφούσκωσε η τάση της πανδημίας

Luxury: Προς νέο ρεκόρ η αγορά ειδών πολυτελείας – Φτάνει στα 1,5 τρισ. δολάρια φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News