Business & Finance Δευτέρα 11/03/2024, 13:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Donohoe: Το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την ένωση κεφαλαιαγορών

Donohoe: Το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την ένωση κεφαλαιαγορών

Αισιόδοξος για συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς μια ένωση κεφαλαιαγορών εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Είμαι πολύ σίγουρος σήμερα ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο», δήλωσε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο στις κεφαλαιαγορές και ακριβώς επίσης τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να μειώσουν τον δανεισμό με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη απέτυχε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο της ένωσης των κεφαλαιαγορών (CMU) πριν από μια δεκαετία. Το ζήτημα έχει καταστεί πιο επείγον, καθώς η ένωση αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα δημόσια κονδύλια, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες.

Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup των επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της ευρωζώνης, ο Donohoe δήλωσε ότι «πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε καλύτερες θέσεις εργασίας και σε ένα πιο ψηφιακό μέλλον».

«Για όλους αυτούς τους λόγους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα έχουν εγκρίνει ένα σχέδιο σχετικά με το πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στις κεφαλαιαγορές στην επόμενη θητεία της Κομισιόν, στην επόμενη πενταετία της ΕΕ», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με μια πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, σύμφωνα με την οποία μια μικρή ομάδα χωρών θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της στην ένωση, ο Donohoe δεν ενοχλήθηκε.

«Εναπόκειται σε κάθε χώρα να προτείνει ιδέες σχετικά με την περαιτέρω συνεργασία με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έχουν υποστηρίξει μια σειρά από ιδέες που πιστεύουν ότι μπορούν να σημειώσουν ταχύτερη πρόοδο σε μικρότερη ομάδα», είπε. «Ως πρόεδρος του Eurogroup, είναι αποστολή μου και καθήκον μου – φιλοδοξία και υποχρέωσή μου να βρω συμφωνία μεταξύ όλων των υπουργών. Αυτό είναι που θα κάνουμε σήμερα», τόνισε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κ. Χατζηδάκης για το Eurogroup και το Ecofin

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News