Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 07:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Υπό την απειλή μιας νέας προσφυγικής κρίσης

Ευρώπη: Υπό την απειλή μιας νέας προσφυγικής κρίσης

Προετοιμασμένη για το ξέσπασμα μιας νέας προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όση στήριξη κι αν διοχετεύσει προς τη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει φέρει τις γειτονικές χώρες στο χείλος της κατάρρευσης.

Η Αίγυπτος και ο Λίβανος «πνίγονται» στα χρέη, με ποσοστό 93% και 280% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Τα τουριστικά έσοδα του Λιβάνου κατρακύλησαν κατά 45% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Εάν ο πόλεμος διαρκέσει τρεις ακόμη μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε αθροιστικές απώλειες ύψους 10 δισ. δολαρίων σε Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία. Στην περίπτωση που κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι, οι ζημίες εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 18 δισ. δολάρια, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κάτοικοι ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Εξάλλου, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ανάφλεξη του Μεσανατολικού και οι οικονομικοί τριγμοί του πολέμου βάζουν την Ευρώπη σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως σημειώνει η στήλη BreakingViews του Reuters, η Ε.Ε., προκειμένου να αποτρέψει μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση, σπεύδει να ολοκληρώσει ένα πακέτο δανείων προς την Αίγυπτο, το οποίο μεταξύ άλλων προσβλέπει να διασφαλίσει ότι οι εκτοπισμένοι της Γάζας και της ευρύτερης περιοχής δεν θα φτάσουν στις ακτές της.

Βέβαια, αντίστοιχες συμφωνίες με το Μαρόκο και την Τυνησία δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της μείωσης των προσφυγικών ροών. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2023, υποβλήθηκαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αιτήσεις για άσυλο, ενώ ανάμεσα στο 2021 και το 2022 ο αριθμός των Αιγύπτιων αιτούντων για άσυλο διπλασιάστηκε. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 5.600 πρόσφυγες, ιδίως από Παλαιστίνη, Συρία και Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αύξηση 150% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Άνοδος λαϊκιστικών κομμάτων

Τα στοιχεία φαίνεται να ξυπνούν μνήμες από την προσφυγική κρίση του 2015. Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο στα σύνορα της Ε.Ε., έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit. 

Αυτή τη φορά, μια νέα αύξηση στις προσφυγικές ροές ενδέχεται να στηρίξει την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων, τα οποία ήδη αναμένεται να πάνε καλά στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές έδρες θα ανήκουν σε βουλευτές εκτός των τριών μεγαλύτερων κεντρώων κομμάτων, ενώ μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σε τεράστιο εύρος.

Σύμφωνα πάντως με τη στήλη BreakingViews του Reuters, όσο οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να μπουν στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για μια νέα κρίση, ακόμη και μετά τον πόλεμο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IIF: Πόσο θα κοστίσει ένας πόλεμος στη Μ. Ανατολή – Το καλό και το κακό σενάριο

Ισραήλ: Βουτιά 20% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω του πολέμου

Επενδυτές και επιχειρήσεις απειλούνται από την παγκόσμια γεωπολιτική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News