Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισραήλ: Βουτιά 20% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω του πολέμου

Ισραήλ: Βουτιά 20% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω του πολέμου

Η οικονομία του Ισραήλ υπέστη τεράστια συρρίκνωση μετά τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς, καθώς οι εχθροπραξίες παρέλυσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ προκάλεσαν εκκενώσεις και ρεκόρ επιστράτευσης εφέδρων.

Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, καταγράφοντας πτώση κατά 19,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Ήταν το χειρότερο ποσοστό από κάθε εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι κατά μέσο όρο περίμεναν μείωση 10,5%.

Παρότι η σύγκρουση ανέκοψε τη δυναμική της οικονομίας προς το τέλος του 2023, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2% στο σύνολο του έτους, γεγονός που αντιστοιχεί στην πρόβλεψη του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας. Η εκτίμηση της Τράπεζας του Ισραήλ για την ανάπτυξη το 2024 παραμένει στο 2%, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών την εκτιμά στο 1,6%.

Ισραήλ: Βουτιά 20% στο ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω του πολέμου-1

Πρόκειται για τον πρώτο επίσημο απολογισμό των επιπτώσεων του πολέμου στο ΑΕΠ και αποτυπώνει την έκταση της αναστάτωσης που έπληξε την οικονομία των 520 δισ. δολαρίων μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα με την επιστράτευση εφέδρων που εξάντλησε περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού, οδήγησε σε περιορισμούς εφάμιλλους με τα λουκέτα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας ξαφνική κατάρρευση της παραγωγής, τραντάζοντας την κατανάλωση και αδειάζοντας για λίγο σχολεία, γραφεία και εργοτάξια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία δέχτηκε επίθεση ανοικτά της Υεμένης

IIF: Πόσο θα κοστίσει ένας πόλεμος στη Μ. Ανατολή – Το καλό και το κακό σενάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News