Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 14:11
ΕΡΕΥΝΑ ΗΠΑ

Tα «κρυφά» χρέη αυξάνονται: Βραδυφλεγής βόμβα το Buy Now Pay Later;

Tα «κρυφά» χρέη αυξάνονται: Βραδυφλεγής βόμβα το Buy Now Pay Later;

Μεγάλη μερίδα των χρηστών του «Buy Now Pay Later» (BNPL) είναι καταναλωτές με οικονομικές δυσκολίες, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα της Fed Νέας Υόρκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κρυφά» χρέη που επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, καταναλωτές με κακό πιστωτικό ιστορικό ή αδυναμία αποπληρωμής δανείου τον τελευταίο χρόνο είναι τρεις φορές πιο πιθανό από άλλους να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, οι οποίες επιτρέπουν την αγορά προϊόντων με δόσεις και πληρωμή σε δεύτερο χρόνο, συχνά άτοκα.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 60% των οικονομικά ευάλωτων χρηστών του BNPL το χρησιμοποίησαν τουλάχιστον πέντε φορές μέσα σε έναν χρόνο, ενώ το 30% αυτών τουλάχιστον δέκα φορές. Αντιθέτως, το ποσοστό όσων δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ανήλθε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή 20% και του 10% αντίστοιχα.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες τείνουν να κάνουν αγορές χαμηλότερης αξίας μέσω BNPL. Τουλάχιστον το 62% αυτών αξιοποίησε τις υπηρεσίες για αγορές κάτω των 250 δολαρίων. Απεναντίας, όσοι δεν έχουν οικονομικά προβλήματα τις χρησιμοποίησαν για μεγάλες αγορές. Ενδεικτικά, το 17,3% αυτών των χρηστών έκανε αγορές μεταξύ 1.750 έως 2.000 δολαρίων με BNPL έναντι 4,9% των οικονομικά ευάλωτων.

Χρέος-φάντασμα

Οι υπηρεσίες τύπου «Αγοράστε Τώρα-Πληρώστε Αργότερα» έχουν εκτοξευθεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια, με πολλούς καταναλωτές να τις προτιμούν για μεγάλες αγορές, όπως για έπιπλα, ταξίδια και συναυλίες, αλλά και ορισμένους για μικρότερες αγορές όπως ντελίβερι φαγητού και σούπερ μάρκετ. 

Οι πάροχοι των υπηρεσιών δηλώνουν ότι πρόκειται για μια ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική στις παραδοσιακές πιστωτικές γραμμές και ότι επιτρέπουν στους καταναλωτές να διαχειριστούν τα έξοδά τους ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους. 

Το θέμα, όμως, έχει προκαλέσει και προβληματισμούς. Οικονομολόγοι, δικηγόροι και εκπρόσωποι καταναλωτών φοβούνται ότι η έλλειψη στοιχείων, διαφάνειας και επίσημων ρυθμίσεων στην αγορά δυσκολεύει τον υπολογισμό του επιπλέον χρέους που έχουν οι καταναλωτές. 

«Τo BNPL θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του καταναλωτικού χρέους, καθώς οι καταναλωτές ίσως είναι πιο πρόθυμοι να αυξήσουν το χρέους τους εάν ξέρουν ότι μπορούν να παρατείνουν την αποπληρωμή», σημείωναν οι οικονομολόγοι της Wells Fargo τον Δεκέμβριο του 2023, όταν οι υπηρεσίες BNPL εκτινάχθηκαν λόγω γιορτών. «Επειδή δεν υπάρχει κεντρικό αρχείο εποπτείας του, η ανάπτυξη αυτού του “χρέους-φαντάσματος” θα μπορούσε να δείξει ότι το συνολικό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών είναι στην πραγματικότητα υψηλότερο απ’ όσο δείχνουν οι παραδοσιακοί δείκτες», τόνιζαν, αναφερόμενοι στους καταναλωτές στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα προγράμματα Buy Now – Pay Later συνέβαλαν στο ρεκόρ των ηλεκτρονικών αγορών

Δεν φτάνει ο μισθός για όλο τον μήνα – Για το 30% των καταναλωτών

Οι Έλληνες στρέφονται πλέον στις ψηφιακές πληρωμές – Πρώτη προτίμηση η χρεωστική κάρτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News