Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 08:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα από την Ε.Ε. για επισκευή αντί για αγορά νέας συσκευής

Κίνητρα από την Ε.Ε. για επισκευή αντί για αγορά νέας συσκευής

Ολο και πιο κοντά στη θέσπιση οδηγίας που θα παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επισκευάζουν συσκευές που χαλάνε με πιο οικονομικό τρόπο, παρά να τις αντικαθιστούν με καινούργιες, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα, βρίσκονται οι Βρυξέλλες. Πριν από λίγες ημέρες επετεύχθη πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί σχετικής πρότασης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα την πολιτική συμφωνία. Αφού εκδοθεί επίσημα, η οδηγία θα αρχίσει να ισχύει την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα βασικά σημεία της νέας οδηγίας είναι τα ακόλουθα:

Οταν ένα ελάττωμα εμφανίζεται εντός της νόμιμης εγγύησης, οι καταναλωτές πλέον θα επωφελούνται από παρατεταμένη νόμιμη εγγύηση ενός έτους εάν επιλέξουν την επισκευή του προϊόντος.

Αφού λήξει η νόμιμη εγγύηση, οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητούν ευκολότερη και φθηνότερη επισκευή των ελαττωμάτων προϊόντων που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα (όπως ταμπλέτες, έξυπνα κινητά, αλλά και πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων κ.ά.).

Οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν κατάλογο με πληροφορίες για τις εργασίες επισκευής, καθώς και με ενδεικτικό τιμοκατάλογο για τις πιο συνηθισμένες εργασίες.

Τα ανταλλακτικά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε λογικές τιμές, ενώ οι κατασκευαστές θα απαγορεύεται να θέτουν εμπόδια που σχετίζονται με το υλικό ή το λογισμικό για την επισκευή, όπως για παράδειγμα η παρεμπόδιση της χρήσης μεταχειρισμένων, συμβατών και ανταλλακτικών που έχουν παραχθεί από εκτυπωτή 3D από ανεξάρτητους επισκευαστές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να λάβουν τουλάχιστον ένα μέτρο που θα προωθεί την επισκευή, όπως εκπτωτικά κουπόνια για επισκευές. Τα μέτρα αυτά θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους.

Δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας επισκευών, μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν εύκολα τους κατάλληλους επισκευαστές.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News