Business & Finance Παρασκευή 2/02/2024, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Γερμανία: Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Mετά την 24ωρη απεργία του προσωπικού ασφαλείας αεροδρομίων τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν από σήμερα τα ξημερώματα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λεωφορεία, τραμ και μετρό. Σε πάνω από 80 πόλεις απεργούν από τις 3 π.μ. περίπου 90.000 εργαζόμενοι για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν βελτίωση αποδοχών, μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις βάρδιες και περισσότερη άδεια μετ΄ αποδοχών. Ελάχιστα δρομολόγια λεωφορείων πραγματοποιούνται σήμερα στη Γερμανία, κυρίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταφοράς. Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή κινητοποίηση δεν συμμετέχουν τρένα μεγάλων αποστάσεων, περιφερειακοί και προαστιακοί συρμοί.  

Τα περισσότερα προβλήματα από την σημερινή απεργία καταγράφονται μέχρι αυτήν την ώρα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο με 17 εκατομμύρια κατοίκους, όπου απεργούν στα μέσα συγκοινωνίας, σύμφωνα με το συνδικάτο παροχής υπηρεσιών Ver.di, περίπου 30.000 εργαζόμενοι. Από νωρίς το πρωί η κίνηση σε αυτοκινητοδρόμους και μέσα στις πόλεις είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν αναγκαστικά το οχήματά τους για να μετακινηθούν.

Δεν αποκλείονται νέες παγγερμανικές κινητοποιήσεις

Στο Βερολίνο, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών στη χώρα, η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ήδη στις 10 το πρωί, ενώ στο μόνο κρατίδιο που δεν πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα συγκοινωνίας είναι η Βαυαρία, επειδή εκεί δεν λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Στα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια στόχος του συνδικάτου Ver.di είναι να πιέσει με τις απεργίες τους εργοδότες να αποδεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας.  

Οι εργαζόμενοι στα μέσα συγκοινωνίας δεν αποκλείουν και νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, ιδίως στα ομόσπονδα κρατίδια όπου διεκδικούν αυξήσεις μισθών. Πάντως η συνδικαλιστική τους οργάνωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων σε παγγερμανικό και όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για νέες απεργίες στα μέσα συγκοινωνίας.

Πηγή: DW 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News