Business & Finance Τρίτη 30/01/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενεζουέλα: Πτώση 30% στην παραγωγή πετρελαίου, εάν επιστρέψουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Πτώση 30% στην παραγωγή πετρελαίου, εάν επιστρέψουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, σήμερα σε υψηλό τετραετίας, αναμένεται να μειωθεί γρήγορα εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν τις απειλές για επαναφορά των κυρώσεων στη χώρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας θα λήξει στις 18 Απριλίου, εκτός εάν η κυβέρνηση διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές.

Αν και δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ θα αποκαταστήσουν την πλήρη απαγόρευση ή αν θα επιτρέψουν στον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να διεξάγει περιορισμένες δραστηριότητες στη Βενεζουέλα, η παραγωγή θα μπορούσε ωστόσο να μειωθεί στα 600.000 ή 700.000 βαρέλια την ημέρα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τον Fernando Ferreira, διευθυντή γεωπολιτικής κινδύνου στη Rapidan Energy Advisors.

Η παραγωγή της χώρας ανήλθε στα 876.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις κατά της χώρας και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleos de Venezuela SA στις αρχές του 2019.

«Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί, αλλά αν ήμουν αγοραστής αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας θα έκανα απόθεμα πριν από τις 18 Απριλίου», είπε ο Φερέιρα.

Από την ευρεία χαλάρωση των κυρώσεων το 2022, η Chevron έχει αυξήσει την παραγωγή και την πώληση πετρελαίου της Βενεζουέλας σε διυλιστήρια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Valero Energy Corp, PBF Energy και Phillips 66.

Η ελάφρυνση επέτρεψε στη Βενεζουέλα να ξαναρχίσει τις ανταλλαγές πετρελαίου και τις απευθείας πωλήσεις σε διυλιστήρια στην Ινδία και την Ευρώπη. Επίσης, επέτρεψε στην εταιρεία να εισάγει τους αναγκαίους διαλύτες από τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές διαλυτών, που χρησιμοποιούνται για την τόνωση της παραγωγής πετρελαίου, αυξήθηκαν σε τέσσερα φορτία τον Ιανουάριο, το υψηλότερο σε περισσότερα από τρία χρόνια.

Η εκ νέου επιβολή των κυρώσεων θα μπορούσε να ωθήσει την επιστροφή ελάχιστα γνωστών εταιρειών που, στο παρελθόν, είχαν επινοήσει περίπλοκα σχέδια για να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο, την πηγή άνω του 90% των εσόδων της χώρας.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News