Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 17:10
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

Η γραφειοκρατία «βάζει τρικλοποδιά» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η γραφειοκρατία «βάζει τρικλοποδιά» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η γραφειοκρατία αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συστάθηκε για να χρηματοδοτήσει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση στην Ε.Ε. Αυτό σημειώνει ο Jean-François van Boxmeer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης Βιομηχάνων (ERT), που περιλαμβάνει 60 επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικών με έδρα στην Ευρώπη, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής έχει διοχετευθεί λιγότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 800 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ο van Boxmeer δήλωσε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι «πολύ, πολύ δύσκολη» και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε να βελτιώσει την προσέγγισή της στα μεγάλα έργα υποδομών.

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια. Ο κόσμος χάνεται στην πολυπλοκότητα της προσφοράς. Η πρόθεση είναι καλή, αλλά ο κόσμος χάνεται», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκεται στα μέσα της υλοποίησής του (2021-2026), μόλις το 30% των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων έχουν διοχετευθεί. Επίσης, έχει επιτευχθεί μόλις το 18% των σχετικών στόχων που έχουν τεθεί από την Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο van Boxmeer άφησε να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει τη στρατηγική άμεσων δαπανών σε έργα υποδομών, τα οποία θα ευνοήσουν ολόκληρη την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα ένα διεθνές δίκτυο διασύνδεσης ηλεκτροδότησης, παρά τη διοχέτευση χρηματοδότησης σε κάθε κράτος μέλος.

Η βιομηχανία απαιτεί συγκεκριμένα πιο ενοποιημένη προσέγγιση στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. έχουν σημαντικά υψηλότερα κόστη από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα. Εξάλλου, οι επενδύσεις που απαιτούνται για τις ενεργειακές υποδομές αγγίζουν δυσθεώρητα επίπεδα. 

«Το μέγεθος της ενεργειακή μετάβασης απαιτεί νέα προσέγγιση για το πώς να χτίσει κανείς μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, η οποία εξυπηρετεί όλους τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, η ανάπτυξή μας είναι βραδεία. Για να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Θα πέσουν 2,2 δισ. στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News