Business & Finance Πέμπτη 28/12/2023, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι εγγυημένες για το 2024, λέει «γεράκι» της ΕΚΤ

Οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι εγγυημένες για το 2024, λέει «γεράκι» της ΕΚΤ

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Robert Holzmann, ένα από τα «γεράκια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη για το 2024.

«Ακόμα και εάν η ΕΚΤ έχει περάσει μια πρωτοφανή σειρά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων,  δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μειώσεις επιτοκίων για το 2024», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δείχνει ήδη την επίδρασή της στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά θα ήταν ακόμα πρόωρο να σκεφτούμε για μειώσεις επιτοκίων».

Αυτό τον μήνα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αν και η πρόεδρός της, Christine Lagarde, σηματοδότησε ότι οι προσδοκίες για μειώσεις  επιτοκίων από τον Μάρτιο ίσως να είναι πρόωρες. Ένας από τους λόγους είναι γιατί ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί και πάλι τους επόμενους μήνες, λόγω του φαινομένου βάσης (base effect).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα φτάσει στον στόχο της ΕΚΤ για 2% τα επόμενα δύο χρόνια, αν και το μονοπάτι ως εκεί θα έχει προκλήσεις, είπε ο Holzmann.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κεντρικές τράπεζες: Η χρονιά της «μεγάλης χαλάρωσης» ή της επιτοκιακής απογοήτευσης; 

Villeroy (EKT): Πρέπει να διανύσουμε οροπέδιο πριν τις μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – «Βλέπει» πτώση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News