Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Υπό έλεγχο η άνοδος των τιμών – Τι λένε οι αναλυτές

Πετρέλαιο: Υπό έλεγχο η άνοδος των τιμών – Τι λένε οι αναλυτές

Περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στα πλοί που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο και έχει αναγκάσειπολλές ναυτιλιακές εταιρείες να επανασχεδιάζουν τις διαδρομές τους. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 1,8% στα 79,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε στα 73,98 δολάρια με άνοδο 2%. 

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας για τη διαφύλαξη του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν ισραηλινούς στόχους στην περιοχή. 

Τη Δευτέρα, οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 2% αφότου νορβηγικής ιδιοκτησίας τάνκερ χτυπήθηκε από τους Χούθι και η ΒΡ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις διελεύσεις της από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έχουν γίνει και από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες. 

Περίπου το 12% της παγκόσμιας εμπορικής κίνησης μέσω θαλάσσης περνά από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. 

«Τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα συνιστούν αυξανόμενο γεωπολιτικό ρίσκο. Αυτά ωθούν σε άνοδο τις τιμές καθώς οι traders αξιολογούν τις πιθανότητες διακοπής της προσφοράς ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών κινδύνων», αναφέρει ο Ρομπ Τάμελ, γενικός διευθυντής της εταιρείας επενδύσεων στην ενέργεια Tortoise Capital. 

Παρότι οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει το premium κινδύνου, άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος στην προσφορά πετρελαίου είναι προς το παρόν περιορισμένος. 

Αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν ότι οι διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές αργού και LNG επειδή οι δυνατότητες επανασχεδιασμού των δρομολογίων σημαίνουν ότι η παραγωγή δεν θα επηρεαστεί άμεσα. 

Την ίδια στιγμή, η προσοχή είναι στραμμένη στην προσφορά αργού από τις ΗΠΑ. Αναλυτές στο Reuters προβλέπουν μείωση της προσφοράς κατά 2,2 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά αποθέματα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News