Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 19:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Διακανονισμός 700 εκατ. δολαρίων για το Play Store

Google: Διακανονισμός 700 εκατ. δολαρίων για το Play Store

Η Google αναμένεται να καταβάλει 700 εκατ. δολάρια έπειτα από διακανονισμό για αγωγή που άσκησαν πολιτείες των ΗΠΑ εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού. Στην αγωγή η εταιρεία κατηγορείται ότι εμπόδισε τον ανταγωνισμό στο Play Store για τις συσκευές Android, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. 

Η ανακοίνωση των όρων του διακανονισμού, ο οποίος επετεύχθη τον Σεπτέμβριο, έρχεται μετά τη δικαστική νίκη της Epic Games (δημιουργού του Fortnite), σε σχετική υπόθεση εναντίον της τεχνολογικής εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Η Google συμφώνησε τώρα να καταβάλει 630 εκατ. δολάρια σε ένα ειδικό ταμείο για τους καταναλωτές, ενώ άλλα 70 εκατ. δολάρια θα πάνε σε ένα ταμείο για τις πολιτείες των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Google συμφώνησε επίσης να προβεί σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος Android στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Google, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, εισέπραττε υπερβολικές χρεώσεις για τις ψηφιακές αγορές στο Play Store, εμποδίζοντας εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής που θα μπορούσαν να προσφέρουν χαμηλότερες χρεώσεις.

«Ο διακανονισμός απαιτεί από την Google να δώσει σε όλους τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών παιχνιδιών, τη δυνατότητα να προσθέσουν εναλλακτικά συστήματα χρέωσης εντός της εφαρμογής για τουλάχιστον πέντε χρόνια», αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των αμερικανικών πολιτειών υπέγραψαν τον διακανονισμό με την Google. Οι πολιτείες έκαναν λόγο για μια «πρωτοφανή» συναίνεση στις αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

«Οι διαπραγματευόμενοι όροι θα προσφέρουν σημαντική, ουσιαστική και μακροχρόνια ανακούφιση στους καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Κανένας άλλος φορέας επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει διορθωτικά μέτρα αυτού του μεγέθους από την Google», σημειώνουν από κοινού οι πολιτείες. 

Ο διακανονισμός απαιτεί πλέον την έγκριση του ομοσπονδιακού δικαστή της Καλιφόρνιας που έχει αναλάβει την αγωγή που κατέθεσαν οι πολιτείες το 2021.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS