Business & Finance Κυριακή 3/12/2023, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Lula στο Βερολίνο για τις πρώτες συνομιλίες Βραζιλίας-Γερμανίας μετά από οκτώ χρόνια

Επίσκεψη Lula στο Βερολίνο για τις πρώτες συνομιλίες Βραζιλίας-Γερμανίας μετά από οκτώ χρόνια

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva πρόκειται να προσγειωθεί στο Βερολίνο την Κυριακή για τις πρώτες βραζιλινο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης προσπαθούν να αναζωογονήσουν τους δεσμούς.

Ο Lula έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο από τότε που επέστρεψε στα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, προσπαθώντας να αποκαταστήσει τη θέση της Βραζιλίας στην παγκόσμια σκηνή μετά από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης υπό τον ακροδεξιό προκάτοχό του Jair Bolsonaro, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Αναμένεται να δειπνήσει την Κυριακή με τον επίσης αριστερό, Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, πριν από τις διαβουλεύσεις της Δευτέρας.

Ο Scholz ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Lula στη Βραζιλία, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του.

Ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται σε μια προσπάθεια από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2021 να βελτιώσει τους δεσμούς με τον Παγκόσμιο Νότο. Η Γερμανία θεωρεί επίσης τη Βραζιλία βασικό εταίρο στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει το εμπόριό της, εν μέρει για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, και να καλύψει το κενό σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Και οι δύο χώρες πιέζουν για μια γρήγορη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, στο οποίο προεδρεύει σήμερα η Βραζιλία.

«Είναι γνωστό ότι υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε αυτή τη συμφωνία και επίσης θέλουμε να ολοκληρωθεί πραγματικά γρήγορα», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Μια εμπορική συνθήκη συμφωνήθηκε επί της αρχής το 2019 μετά από δύο δεκαετίες συνομιλιών, αλλά οι πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που απαίτησε η ΕΕ οδήγησαν τη Βραζιλία και την Αργεντινή να επιδιώξουν νέες παραχωρήσεις που παρέτειναν τις διαπραγματεύσεις.

«Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ανοίγουν πρόσβαση σε νέες αγορές από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί ιδίως η γερμανική οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό», δήλωσε ο Lukas Koehler, ανώτερος νομοθέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), νεότερος εταίρος στον τριμερή συνασπισμό του Scholz.

Ωστόσο, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Βραζιλία αυξήθηκαν μόλις κατά 3% τα τελευταία δέκα χρόνια, σε σύγκριση με 38% και 87% για τις αμερικανικές και κινεζικές εξαγωγές προς τη Βραζιλία αντίστοιχα, σύμφωνα με την Επιτροπή Λατινικής Αμερικής των γερμανικών επιχειρήσεων.

Ο Scholz θα ελπίζει να αποφύγει ένα αντίστοιχο σενάριο με αυτό του Ιανουαρίου, όταν η επίσκεψή του στη Βραζιλία επισκιάστηκε από διαφορές σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, η συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας θα μπορούσε να αναδείξει τις διαφορές τους σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Lula δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ «διαπράττει τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων μη λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά δεν βρίσκονται σε πόλεμο, ότι οι γυναίκες δεν βρίσκονται σε πόλεμο». Ο Scholz αντίθετα έχει αποφύγει τέτοιου είδους επικρίσεις και υποστηρίζει συνεχώς το «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News