Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 15:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Σχέδια για αύξηση των εξαγωγών diesel τον Δεκέμβριο

Ρωσία: Σχέδια για αύξηση των εξαγωγών diesel τον Δεκέμβριο

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις υπερπόντιες αποστολές diesel από τα μεγάλα δυτικά λιμάνια της τον Δεκέμβριο κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές και οι καταιγίδες στη Μαύρη Θάλασσα -που εμπόδιζαν τις φορτώσεις τον Νοέμβριο- υποχώρησαν

Η ποσότητα των αποστολών από τα κυριότερα ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παρτίδων που προέρχονται από τη Λευκορωσία, υπολογίζονται συνολικά σε 2,83 εκατομμύρια τόνους για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. 

Πρόκειται για περίπου 681.000 βαρέλια την ημέρα, ή 28% υψηλότερα από ό,τι εξήγαγε χώρα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Kpler. Οι ροές του Δεκεμβρίου θα ήταν επίσης η υψηλότερες μηνιαίες από τον Ιούλιο.

Η Ρωσία, ένας βασικός παγκόσμιος προμηθευτής καυσίμων τύπου diesel, επιστρέφει σταδιακά τις ροές στην αγορά μετά από μια βραχυπρόθεσμη απαγόρευση εξαγωγών που συγκλόνισε τη βιομηχανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ανάκαμψη των ρωσικών προμηθειών έρχεται καθώς το ασφάλιστρο του diesel έναντι του αργού πετρελαίου είναι πολύ πάνω από τον εποχικό κανόνα, αυξάνοντας το κίνητρο για την εξαγωγή του καυσίμου.

Οι πραγματικές αποστολές diesel από τα τρία ρωσικά λιμάνια ήταν χαμηλότερες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το μηνιαίο σχέδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler. Τον περασμένο μήνα, οι προειδοποιήσεις για καταιγίδες εμπόδισαν τις φορτώσεις στο Νοβοροσίσκ για τουλάχιστον 17 ημέρες συνολικά, σύμφωνα με τον διαχειριστή πετρελαιαγωγών της χώρας Transneft PJSC. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αποστολές ενδέχεται να έχουν καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚ+: Το «μετέωρο βήμα» της παραγωγής πετρελαίου για το 2024

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και η αποτελεσματικότητά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News