Business & Finance Πέμπτη 30/11/2023, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Μείωση καταναλωτικών δαπανών

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Μείωση καταναλωτικών δαπανών

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε όπως αναμενόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου (BEA), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τα αυξημένα επιτόκια «ψυχραίνουν» την οικονομική ανάπτυξη και τιθασεύουν τις πιέσεις στις τιμές.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη πρόοδο 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) έμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο μετά από αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς κάτω από την αύξηση 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η ετήσια μεταβολή του δείκτη PCE επιβραδύνθηκε στο 3,0%, όπως προβλεπόταν και μειώθηκε από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, η ετήσια μεταβολή του δομικού PCE – ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές όπως των τροφίμων και της ενέργειας και δίνει μια πιο ακριβή μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων και ως εκ τούτου είναι το προτιμώμενο μέτρο της Fed για τον πληθωρισμό – επιβραδύνθηκε στο 3,5% από 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Τα στοιχεία της BEA έδειξαν επίσης ότι τα προσωπικά εισοδήματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας επιβράδυνση από την αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο και την αύξηση 0,5% τον Αύγουστο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε στο 5,2% η ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

Societe Generale: Ανθεκτική αλλά αδύναμη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ύφεση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News