Business & Finance Πέμπτη 23/11/2023, 07:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει ο πύργος από τραπουλόχαρτα

Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει ο πύργος από τραπουλόχαρτα

Στο άγνωστο βαδίζει η άλλοτε ακμάζουσα -και κατά ορισμένους ακόμη πολλά υποσχόμενη- βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, καθώς τα σκάνδαλα περικύκλωσαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες δύο ηχηρά ονόματα του κλάδου. Το μέλλον των cryptos, όμως, δεν διακυβεύεται μόνο από την απώλεια δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων του κλάδου που είχαν συνδεθεί άρρηκτα με την επιτυχία των εταιρειών τους, αλλά και επειδή οι αρμόδιες αρχές δείχνουν αποφασισμένες να πατάξουν παραβατικά φαινόμενα στην αρρύθμιστη -σε τεράστιο βαθμό- βιομηχανία.

Ο Changpeng Zhao, πρόεδρος της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, που θεωρείτο «βασιλιάς» του κλάδου, δήλωσε χθες ένοχος για ξέπλυμα χρήματος και παραιτήθηκε από τη θέση του. Έβαλε έτσι τέλος στην πολυετή έρευνα από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν για διευκόλυνση των χρηστών να παραβιάσουν κυρώσεις μέσω συναλλαγών που συνδέονται με κακοποίηση ανηλίκων, ναρκωτικά και χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απαιτεί από την εταιρεία το ποσό-ρεκόρ των 4,3 δισ. δολαρίων σε πρόστιμα και μέσω κατασχέσεων, ενώ ο ίδιος ο Changpeng Zhao αντιμετωπίζει φυλάκιση έως 10 ετών (αν και κατά πάσα πιθανότητα η ποινή θα είναι πολύ χαμηλότερη), καθώς και πρόστιμα συνολικά 200 εκατ. δολαρίων.

«Έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη. Αυτό είναι το καλύτερο για την κοινότητά μας, για τη Binance και για τον εαυτό μου. Η Binance δεν είναι πια μωρό. Ήρθε η ώρα να την αφήσω να περπατήσει και να τρέξει», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο X.

Ο γνωστός και ως «CZ» άφησε έτσι μετέωρη την κατάσταση στην Binance, η οποία όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο, αλλά και απέχει πάρα πολύ από τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Ενδεικτικά, μέχρι πρόσφατα, μέχρι δηλαδή να αρχίσουν οι παρεμβάσεις από τις αμερικανικές αρχές, είχε μερίδιο σχεδόν 60% στην αγορά σποτ για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι είναι συστημικά σημαντικό ίδρυμα και πιθανώς υπερβολικά πολύ μεγάλο για να καταρρεύσει (too big to fail).

Ο «τέως βασιλιάς» των cryptos

Ο CZ αυτοανακηρύχθηκε «βασιλιάς» των cryptos πριν από έναν χρόνο, όταν ανακοίνωσε ότι η Binance θα ρευστοποιήσει τις επενδύσεις της σε FTT. Επρόκειτο για τα κρυπτονομίσματα του FTX, άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων. Η απόφαση του Zhao πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το FTX στην χρεοκοπία. Πρόκειται για μία άλλη πολυτάραχη ιστορία του κλάδου, της οποίας το τελευταίο κεφάλαιο έκλεισε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με την καταδίκη του προέδρου της, του Sam Bankman-Fried.

Μόλις στα 31 του χρόνια, ο Bankman-Fried κρίθηκε πριν από μερικές ημέρες ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, στις οποίες εμπλέκονταν οι εταιρείες του, FTX και Alameda Research.

Η περίπτωση του Fried -πάντοτε χαλαρός και ατάραχος, με φιλόδοξα σχέδια και ισχυρή στήριξη από τη Silicon Valley- και βέβαια η πτώχευση του FTX προκάλεσαν πέρυσι και φέτος ανεπανόρθωτη ζημιά στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία είχε ήδη αρχίσει να «ξεφουσκώνει» από τα υψηλά της πανδημίας. 

Τι μέλλει γενέσθαι με τα κρυπτονομίσματα;

Η πρώτη αντίδραση της Binance, όπως και της FTX πέρυσι, ήταν να τονίσει ότι αναπτύχθηκε ταχύτατα σε μία χαοτική βιομηχανία, η οποία σε τεράστιο βαθμό είναι αρρύθμιστη. «Η Binance αναπτύχθηκε διεθνώς με ακραία ταχύ ρυθμό…και πήρε άστοχες αποφάσεις κατά τη διάρκεια. Σήμερα, η Binance αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό το περασμένο κεφάλαιο», ανέφερε η εταιρεία αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το CNN πρόκειται για μία συνηθισμένη αντίδραση ανάμεσα σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των αρχών και δέχονται κυρώσεις. 

Ωστόσο, οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία εξαίρεση σε φαινόμενα παραβατικότητας στην αγορά, «σφίγγοντας» έτσι τα λουριά στη βιομηχανία που άνθιζε επί χρόνια με ελάχιστους κανόνες. Ενδεικτικά, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν θεμέλιο για το επιχειρηματικό μοντέλο μεταξύ άλλων από Ρώσους κυβερνοεγκληματίες και από Νοτιοκορεάτες εγκληματίες που ξεπλένουν χρήμα. 

Παράλληλα, επενδυτές και παράγοντες της αγοράς θέλουν να δουν πώς μπορεί η βιομηχανία των cryptos να κάνει ένα βήμα προόδου από την πρώιμη φάση της, κατά την οποία θεοποιούσε τους ιδρυτές των μεγάλων εταιρειών. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNN η Yesha Yadav, καθηγήτρια δικαίου στο Vanderbilt University: «Το αληθινό ερώτημα είναι εάν τα κρυπτονομίσματα αναπτύσσονται έτσι ώστε να τους επιτρέπεται να υφίστανται πέραν των ισχυρών τους ιδρυτών, οι οποίοι καθοδηγούν το brand, καθοδηγούν την καινοτομία, καθοδηγούν την προώθηση αυτών των ιδρυμάτων. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να φανεί μέσα στους ερχόμενους μήνες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο CZ από την Binance – Δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Κρυπτονομίσματα: Οκτώ ανταλλακτήρια χειρίζονται το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News