Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 18:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμες να «δώσουν τα χέρια» Ινδία και Tesla για εργοστάσιο και εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Ετοιμες να «δώσουν τα χέρια» Ινδία και Tesla για εργοστάσιο και εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Η Ινδία πλησιάζει σε συμφωνία με την Tesla Inc. που θα επιτρέψει στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να αποστέλλει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα στη χώρα από το επόμενο έτος και να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο εντός δύο ετών. 

Μια ανακοίνωση θα μπορούσε να έρθει στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής του Vibrant Gujarat τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. 

Η Tesla θα δεσμεύσει μια αρχική ελάχιστη επένδυση σε οποιοδήποτε εργοστάσιο περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα επιδιώξει να αυξήσει τις αγορές ανταλλακτικών αυτοκινήτων από τη χώρα σε έως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα στοχεύσει επίσης να κατασκευάσει μπαταρίες στην Ινδία για να μειώσει το κόστος.

Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και τα σχέδια θα μπορούσαν να αλλάξουν. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει μια «σημαντική επένδυση» στην Ινδία και σκοπεύει να την επισκεφτεί το 2024.

Η είσοδος στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, όπου η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται μεταξύ των φιλόδοξων καταναλωτών της μεσαίας τάξης, θα ήταν ένα πιθανό όφελος για την Tesla, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει εργοστάσια στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία. Η κυβέρνηση του Modi πιέζει να αυξήσει την εγχώρια κατασκευή EV και να ενθαρρύνει μια πιο γρήγορη υιοθέτηση καθαρότερων μεταφορών.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Ινδίας έχει πολύ δρόμο να διανύσει, με τα αυτοκίνητα με μπαταρίες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,3% των συνολικών επιβατικών οχημάτων που πουλήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το BloombergNEF. Οι καταναλωτές διστάζουν να κάνουν την αλλαγή λόγω του υψηλού αρχικού κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της έλλειψης σταθμών φόρτισης.

Η Tesla δεν εισάγει αυτοκίνητα απευθείας στην Ινδία λόγω των υψηλών δασμών που επιβάλλονται. Όταν τα πρώτα αυτοκίνητα που θα έχει παράξει στην Ινδία, βγουν στην αγορά, θα μπορούσαν να πωληθούν για μόλις 20.000 δολάρια. 

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας, Piyush Goyal δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η Tesla σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν, τις αγορές ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Ινδία στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων προμηθεύτηκε ανταλλακτικά αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το έθνος πέρυσι. 

Η Tesla και η Ινδία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, άνοιξαν εκ νέου τον διάλογο τον Μάιο μετά από ένα αδιέξοδο ενός έτους. Ο Musk είχε επικρίνει τους υψηλούς φόρους εισαγωγών της Ινδίας και τις πολιτικές της για τα ηλεκτρικά οχήματα, και η Ινδία, με τη σειρά της, συμβούλεψε την Tesla να μην πουλά εκεί, αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, τον πολιτικό της αντίπαλο.

Η Ινδία φημολογείται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου εισαγωγών για τους διεθνείς κατασκευαστές EV για μια περίοδο πέντε ετών, εάν οι εταιρείες αυτές δεσμευτούν να δημιουργήσουν εργοστάσια εκεί. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Musk μαινόμενος – Απειλεί με μηνύσεις

Tesla: «Έκαναν φτερά» 145 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της

Το Gigafactory της Tesla ωφέλησε τόσο την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News