Business & Finance Πέμπτη 16/11/2023, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι Αμερικανοί CEOs έλαβαν πρόσκληση για το δείπνο με τον Xi Jinping

Ποιοι Αμερικανοί CEOs έλαβαν πρόσκληση για το δείπνο με τον Xi Jinping

O CEO της Apple Tim Cook, ο επικεφαλής της Tesla Elon Musk και ο Steve Schwarzman της Blackrock ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων  στη δεξίωση που δόθηκε στο Σαν Φρανσίσκο για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στις ΗΠΑ.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοήμερη σύνοδο κορυφής του Xi με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».

Πρόσκληση στο δείπνο με τον Xi έλαβαν οι CEOs των κορυφαίων εταιρειών της Αμερικής, εξασφαλίζοντας μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης μιας χώρας που έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, σημειώνει το CNBC.

Στη λίστα καλεσμένων ήταν ο CEO της Salesforce Marc Benioff, της Boeing Stan Deal, της FedEx Raj Subramaniam, της Visa Ryan McInerney, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates Ray Dalio, ο πρόεδρος και CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, η πρόεδρος της Mastercard Merit Janow και ο Larry Fink της BlackRock.

Η κυβέρνηση Biden εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Nicholas Burns και τον Kurt Campbell, κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, είχε επίσης μια θέση στο βασικό τραπέζι.

Ο Xi εκφώνησε την κεντρική ομιλία, την οποία χρησιμοποίησε για να παρουσιάσει μια άποψη για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας που διαφέρει σημαντικά από αυτή του Biden.

 «Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» ρώτησε ο Xi.

«Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά σαν βασικό ανταγωνιστή, σαν την πιο σημαντική γεωπολιτική πρόκληση και μια αυξανόμενη απειλή, αυτό θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα», είπε.

Όλες αυτές ήταν εκφράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Biden στο παρελθόν για να περιγράψει την Κίνα.

Αντί για αντιπαλότητα, ο Xi τόνισε ότι η Κίνα θέλει μια συνεργατική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση «win-win».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ-Κίνα: Οι πρόεδροι εκφράζουν την επιθυμία τους για αναθέρμανση του διαλόγου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News