Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 13:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ελπίδες από την απρόσμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Γερμανία: Ελπίδες από την απρόσμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Οι επενδυτικές προοπτικές στη Γερμανία βελτιώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δίνοντας ελπίδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας ενδέχεται να σταθεροποιηθεί όσο υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες από -1.1 τον Οκτώβριο, καλύτερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση στις 5 μονάδες. Ωστόσο, η μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών κατέγραψε μικρή μεταβολή στις -79,9 μονάδες.

Τα στοιχεία «υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχει πιάσει πάτο», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach σε ανακοίνωσή του. «Οι αυξημένες οικονομικές προσδοκίες συνοδεύονται από σημαντικά πιο αισιόδοξες προοπτικές για τον γερμανικό βιομηχανικό τομέα και τις εγχώριες και ξένες χρηματιστηριακές αγορές», προσθέτει.

Γερμανία: Ελπίδες από την απρόσμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος-1

Η Γερμανία κινδυνεύει με οριακή ύφεση μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του ίδιου μεγέθους για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ο μεταποιητικός τομέας της χώρας έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια νομισματική σύσφιξη και την επιβράδυνση στην Κίνα. 

Απαισιοδοξία επικρατεί και στο λιανεμπόριο σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες αγορές με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές που βαρύνουν το καταναλωτικό κλίμα. Σημειωτέον ότι τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Eurostat στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εκτιμά ότι η περιοχή βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι λιγότερο απαισιόδοξοι, προβλέποντας στασιμότητα. 

Όμως, με τον πληθωρισμό σε ύφεση και τους μισθούς σε άνοδο, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αναμένεται να βελτιωθεί και να οδηγήσει σε μια μικρή ανάκαμψη το επόμενο έτος. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα ανάπτυξη 0,7% το 2024.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ είναι πιθανό να έχει ολοκληρώσει την κούρσα αύξησης των επιτοκίων της που ξεκίνησε στα μέσα του 2022, αν και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την περασμένη Παρασκευή ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει στο σημερινό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα για να κερδηθεί η μάχη με τον πληθωρισμό.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Επιβεβαίωση της συρρίκνωσης 0,1% το γ’ τρίμηνο

Ευρωζώνη: Σημάδια ύφεσης για το τελευταίο τρίμηνο του 2023

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News