Business & Finance Τρίτη 31/10/2023, 12:25
EUROSTAT

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο

Οριακή συρρίκνωση 0,1% εμφάνισε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν για άλλη μια φορά ότι το μπλοκ ισορροπεί μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης. 

Υπενθυμίζεται πως το α’ τρίμηνο του έτους η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,1%, ενώ το β’ τρίμηνο σημειώθηκε επίσης οριακή ανάπτυξη 0,2%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2022.

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο-1

Σημειώνεται πως βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής -και στα οποία δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα- μεγαλύτερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο σημείωσε η Λετονία (0,6%), το Βέλγιο (0,5%) και η Ισπανία (0,3%), ενώ αντιθέτως μεγαλύτερη συρρίκνωση εμφάνισε η Ιρλανδία (-1,8%), η Αυστρία (-0,6%) και η Τσεχία (-0,3%). Πρόκειται για μεταβολές σε τριμηνιαία βάση.

«Σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης – Συρρίκνωση το γ’ τρίμηνο-2

Μικτά είναι τα σημάδια που εκπέμπουν το τρίτο τρίμηνο οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ. Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%, ενώ η γαλλική οικονομία εμφάνισε οριακή ανάπτυξη 0,1%, παρέχοντας κάποια στήριξη στην Ευρωζώνη. H οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε κατά 0,3%, ενώ σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, η ιταλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη.

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του Οκτωβρίου για τον ιδιωτικό τομέα του μπλοκ εμφάνιζαν ενδείξεις ύφεσης. Ειδικότερα, ο  δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, με διολίσθηση και στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απειλή ύφεσης στη Γερμανία – Συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες

Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο – Στοχεύει σε ρυθμό 1% το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News