Business & Finance Δευτέρα 13/11/2023, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σταυρόλεξο της απαγόρευσης των ρωσικών διαμαντιών – Αναζητείται λύση στην Αμβέρσα

Το σταυρόλεξο της απαγόρευσης των ρωσικών διαμαντιών – Αναζητείται λύση στην Αμβέρσα

Έχουν περάσει πάνω από 600 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Δύση συνεχίζει να αναζητά τρόπους να πιέσει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται τώρα προς την απαγόρευση των διαμαντιών από τη Ρωσία, τα οποία τροφοδοτούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης. Απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών συζητά και το G7.

Οι Βρυξέλλες ολοκληρώνουν το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά ρωσικών οργανισμών και φυσικών προσώπων και εργάζονται για να συμπεριλάβουν τα ρωσικά διαμάντια σε αυτό, αναφέρει η El Pais, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές.

Μετά τη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και ο Josep Borrell, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με το σχέδιο. «Για να μειώσουμε τα έσοδα που αποσπά η Ρωσία από τις εξαγωγές της, θα επιταχύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την ενέργεια, τα μέταλλα και όλα τα μη βιομηχανικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ωστόσο, οι τεχνικές λεπτομέρειες για την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών πρέπει ακόμη να διευθετηθούν. Το κλειδί είναι να βρεθεί ένας τρόπος να εντοπίζεται η προέλευση των διαμαντιών (το μέτρο θα επικεντρωθεί κυρίως σε ακατέργαστα πετράδια ενός καρατίου και πάνω). Και αυτό δεν είναι εύκολο.

Μια ομάδα του G7 θα επισκεφθεί το Βέλγιο αυτή την εβδομάδα για να εξετάσει διάφορες προτάσεις σχετικά με την ιχνηλάτηση, οι οποίες θα εγγυώνται και θα τεκμηριώνουν ότι οι πολύτιμοι λίθοι δεν προέρχονται από τη Ρωσία. Η ομάδα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Κομισιόν και θα περάσει από την Αμβέρσα στο Βέλγιο, όπου χτυπά η καρδιά του εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών, προκειμένου να συνομιλήσει με εταιρείες του κλάδου.

Κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το G7 και την ΕΕ, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και «παραθυράκια» που επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να παρακάμπτει την απαγόρευση και να φτάνει στις δυτικές αγορές.

Τώρα, μετά από μήνες πιέσεων και αμφιβολιών για το πώς να καταστήσουν αποτελεσματικές τις κυρώσεις, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να επικεντρωθούν και στα διαμάντια, μια αγορά που παράγει περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ ετησίως σε έσοδα για το Κρεμλίνο, ιδιαίτερα χάρη στην εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa, η οποία ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε στο παρελθόν να συμπεριλάβει την Alrosa στη λίστα με τις ρωσικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Όμως αυτή η πρόταση δεν προχώρησε, καθώς οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι ανησυχίες του Βελγίου

Το Βέλγιο έχει σημαντικά συμφέροντα στην αγορά των διαμαντιών λόγω του μεγάλου λιμανιού του της Αμβέρσας. Η βελγική κυβέρνηση, η οποία αρχικά δεν στήριξε την πρόταση, λέει τώρα ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των ρωσικών πολύτιμων λίθων, αλλά επιμένει ότι χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που δεν θα βλάπτει την υπόλοιπη αγορά. Το τρέχον σύστημα βασίζεται σε έγγραφα που πιστοποιούν την προέλευση των πολύτιμων λίθων, όπως η «διαδικασία Kimberley», η οποία πιστοποιεί ότι οι πολύτιμοι λίθοι δεν είναι «ματωμένα διαμάντια». Αλλά αυτά τα έγγραφα μπορούν να παραποιηθούν και το Βέλγιο επιμένει ότι χρειάζεται ένα καλύτερο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι κυρώσεις  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδέχεται να χρειαστούν μήνες για να τεθούν σε ισχύ. Το Βέλγιο βλέπει μια πιθανή προθεσμία στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Για να αρχίσει να λειτουργεί η απαγόρευση, θα πρέπει πρώτα  να εφαρμοστεί  ένα τεχνολογικό σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θα ακτινογραφεί τις πέτρες (ακατέργαστες και ορισμένου μεγέθους) ώστε να μπορούν να εντοπιστούν σε όλη την αλυσίδα.

Οι ΗΠΑ, που αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή διαμαντιών για κοσμήματα, έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια. Ωστόσο, το εμπόριο των πολύτιμων λίθων δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου καθώς σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές, η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει την απαγόρευση των ΗΠΑ και να παρακάμψει τις κυρώσεις διαθέτοντας τους πολύτιμους λίθους στην αγορά μέσω άλλων χωρών και παραποιώντας τα στοιχεία της προέλευσής τους.

Τώρα, η Ευρώπη καλείται να διασφαλίσει ότι και οι δικές   της κυρώσεις δεν θα αφήνουν αντίστοιχα «παραθυράκια».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

FT: Ποιοι κερδίζουν πραγματικά στον πόλεμο; Η νέα ελίτ του Putin

Το Bloomberg «έπιασε» τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας στον Λακωνικό Κόλπο – Τα πετρέλαιο και το spoofing

Οι φορολογούμενοι πληρώνουν το superyacht του ολιγάρχη: 2.000 δολ./ημέρα μόνο για τον κλιματισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News