Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι CEO δεν περνούν καλά φέτος – Πάνω από 1.000 έχουν φύγει από τη θέση τους

Οι CEO δεν περνούν καλά φέτος – Πάνω από 1.000 έχουν φύγει από τη θέση τους

Ανησυχητικός είναι ο ρυθμός με τον οποίο τα διευθυντικά στελέχη εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, καθώς η απόδοσή τους – και η συμπεριφορά τους – υπόκεινται σε αυξημένο έλεγχο από τα διοικητικά συμβούλια.

Αναλυτικότερα, πάνω από 1.000 CEO έχουν εγκαταλείψει φέτος τις εταιρείες στις οποίες εργάζονταν, σύμφωνα με μια έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.

Πρόκειται για αύξηση 33%  συγκριτικά με πέρυσι και το υψηλότερο σύνολο τους πρώτους επτά μήνες του έτους από τότε που η εταιρεία έρευνας προσωπικού άρχισε να παρακολουθεί τις αποχωρήσεις, το 2002.

Η μέση θητεία ενός διευθύνοντος συμβούλου έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 12 έτη σε 5-7 χρόνια τώρα, σύμφωνα με αναλυτές. 

«Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις αποχωρήσεις συνήθως δεν αποκαλύπτονται, είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι CEO αποχωρούν λόγω των νέων πιέσεων που έχει ο ρόλος τους, του ανελέητου ρυθμού των αλλαγών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των δικών τους ενεργειών», έγραψαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNN.

Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου αλλάζει γρήγορα και τα διοικητικά συμβούλια αγωνίζονται να κρατήσουν τους μετόχους ευχαριστημένους.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον τρεις CEO μεγάλων εταιρειών παραιτήθηκαν μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney έφυγε την Τρίτη, και μάλιστα από τη μία μέρα στην άλλη, αφού παραδέχτηκε ότι δεν ήταν «πλήρως διαφανής» σχετικά με τις «σχέσεις με τους συναδέλφους του», σύμφωνα με δήλωση του πετρελαϊκού κολοσσού.

Ο Looney ήταν λιγότερα από τέσσερα χρόνια στη θέση, αλλά είχε ενταχθεί στην εταιρεία το 1991 σε ηλικία 21 ετών ως μηχανικός γεωτρήσεων και από εκεί ανέβηκε στην κορυφαία θέση της ιεραρχίας.

Αλλά εκτός από τις ηθικές παραβάσεις, οι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι με την απόδοσή του, πολύ πριν την παραίτησή του.

Όσο ήταν στο «τιμόνι» ο Looney, η BP έγινε η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου με στόχους να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία. Οι μέτοχοι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση – ή με την τιμή της μετοχής της BP, η οποία υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, η εταιρεία ένδυσης Express ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το πρώην στέλεχος της Tyson Foods, Stewart Glendinning, θα γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλός της, αντικαθιστώντας τον Timothy Baxter, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση του Baxter ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα αφότου η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, με τις καθαρές πωλήσεις του brand  Express και της σειράς lifestyle UpWest να μειώνονται κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις της εταιρείας στα καταστήματα έπεσαν κατά 21%, και οι ηλεκτρονικές της πωλήσεις υποχώρησαν 1%. Η Express κατέγραψε καθαρή ζημία 44,1 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με καθαρά έσοδα 7 εκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η αποχώρηση του Baxter δεν σχετίζεται με την οικονομική απόδοσή της. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε «βουτιά» κατά περίπου 85% από τότε που ο Baxter εντάχθηκε στην Express τον Ιούνιο του 2019 μετά από 11 χρόνια παραμονής στη Macy’s.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Walgreens Boots Alliance δήλωσε ότι η CEO Rosalind Brewer παραιτήθηκε μετά από λιγότερο από τρία χρόνια στην ηγεσία της αλυσίδας φαρμακείων.

Η Walgreens στοχεύει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, τη στιγμή που η τεχνογνωσία της Brewer βασίζεται στο λιανικό εμπόριο δήλωσε ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, GlobalData. Το λιανικό εμπόριο, πρόσθεσε, δεν ήταν ο μοχλός ανάπτυξης για την εταιρεία.

Η μετοχή της Walgreens έχει υποχωρήσει 32% μέχρι στιγμής φέτος. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο πιο μισητός επιχειρηματίας; «Να διπλασιαστεί η ανεργία για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους»

FT: Παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney

Παραίτηση «βόμβα» από ηγετικό στέλεχος- Στον «αέρα» η μονάδα cloud

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News