Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 21:26
BUSINESS & FINANCE

FT: Παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney

FT: Παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP Plc Bernard Looney θα παραιτηθεί, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο άτομα που δεν κατονόμασαν.

Ο Looney επέβλεψε μια προσπάθεια να μετατραπεί μια από τις σημαντικότερες εταιρείες εξερεύνησης πετρελαίου στον κόσμο σε μια μετα-ορυκτών καυσίμων δύναμη, πριν κάνει πίσω σε ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες θέσεις ενισχύοντας τις δαπάνες για το αργό και το φυσικό αέριο.

Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στο University College του Δουβλίνου, ο Looney εντάχθηκε στην BP το 1991 σε ηλικία 21 ετών και έχει περάσει ολόκληρη την καριέρα του στην εταιρεία, αναρριχόμενος στην ιεραρχία από μηχανικός γεωτρήσεων σε επικεφαλής εξερεύνησης πριν από την ανάδειξή του σε διευθύνοντα σύμβουλο στις αρχές του 2020.

Η έκθεση έρχεται ένα μήνα αφότου η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο αύξησε το μέρισμά της κατά 10% και δήλωσε ότι θα αγοράσει άλλα 1,5 δισ. δολάρια μετοχών. Αυτές οι μεγάλες πληρωμές σε μετρητά από την BP και τις ανταγωνίστριες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν προκαλέσει επικρίσεις σε μια εποχή που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής και ο κόσμος χρειάζεται τεράστια ποσά επενδύσεων σε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της BP μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας που ώθησε στα περσινά κέρδη ρεκόρ υποχώρησε. 

Τα αμερικανικά χρεόγραφα της εταιρείας αυξήθηκαν έως και 2,9% στην ανακοίνωση της είδησης, ενώ η BP αρνήθηκε να σχολιάσει.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News