Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Θα επιδεινωθεί το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού

Ιταλία: Θα επιδεινωθεί το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού

Αντιμέτωπη με ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών του προϋπολογισμού βρίσκεται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού, στοιχεία που εντείνουν τις πιέσεις όσον αφορά στις επιλογές της για τον τρόπο στήριξης των οικονομικών της χώρας. 

Ένα πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα το 2023 κοντά στο 5% του ΑΕΠ είναι πλέον αναπόφευκτο, λαμβάνοντας υπόψη την εξασθενημένη οικονομία και τις προεκλογικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών μειώσεων, σύμφωνα με πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο προηγούμενος στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν το 4,5%. 

Η Ιταλία θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για το έλλειμμα

Source: Bloomberg

Η μικρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη και το κόστος των προεκλογικών δεσμεύσεων στους ψηφοφόρους αναμένεται να επηρεάσουν τις προβλέψεις για το έλλειμμα του επόμενου έτους, καθώς μπορεί να διευρυνθεί στο 4% από τη σημερινή πρόβλεψη του 3,7%. 

Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε στις 174 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουλίου. Παρ΄όλα αυτά, είναι σχετικά σταθερό φέτος, διευκολύνοντας την ικανότητα της Μελόνι να διαχειριστεί τα δημοσιονομικά της χώρας. 

Ένα μεγαλύτερη έλλειμμα ωστόσο να ενέτεινε τις πιέσεις στην κυβέρνηση να πωλήσει κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις για να ενισχύσει τα δημοσιονομικά της. Ήδη, η κυβέρνηση εξετάει την πώληση της Monte Paschi και άλλου κρατικού ενεργητικού, σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες χωρίς να αυξήσει το τεράστιο χρέος της Ιταλίας. 

«Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 θα αποτελέσει μία πολύ πιο σημαντική δοκιμασία για τη συμμόρφωση της σημερινής κυβέρνησης με τη δημοσιονομική πειθαρχία», αναφέρει ο αναλυτής Marco Protopapa της JPMorgan. 

Bεβαίως, η εξασθενημένη οικονομία της Ιταλίας δεν βοηθά. Η ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκε στο 0,6%, όμως στο δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε 0,4%. 

Οι προοπτικές για το ιταλικό ΑΕΠ για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους δεν προδιαγράφονται ευνοϊκές, με οικονομολόγους να προβλέπουν μία αύξηση 0,1% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αυξανόμενα επιτόκια, την αδύναμη ζήτηση για εξαγωγές και τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες εταίροι της Ιταλίας, όπως η Γερμανία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Θέλει χαλάρωση των δεσμών με την Κίνα, χωρίς να θορυβήσει το Πεκίνο

Ιταλία: Μεγαλύτερη η συρρίκνωση το β΄ τρίμηνο – Ανησυχίες για τη βιομηχανία

Ιταλία: Φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News