Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 13:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Universal Music: Αλλάζει τα δεδομένα για να πληρώνονται οι καλλιτέχνες περισσότερα

Universal Music: Αλλάζει τα δεδομένα για να πληρώνονται οι καλλιτέχνες περισσότερα

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται τα πνευματικά δικαιώματα στις πλατφόρμες streaming φέρνει η Universal Music, μέσω μίας συμφωνίας που στοχεύει να αυξήσει τις αμοιβές των επαγγελματιών μουσικών.  

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο έκλεισε μία συμφωνία με τη γαλλική υπηρεσία streaming Deezer, με βάση την οποία οι δύο πλευρές υπολογίζουν ότι οι αμοιβές των επαγγελματιών καλλιτεχνών θα αυξηθούν κατά 10%.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο των υπηρεσιών streaming μουσικής από την κυκλοφορία του Spotify το 2008, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των πνευματικών δικαιωμάτων προβλέπει ότι οι ακροάσεις τραγουδιών από επαγγελματίες καλλιτέχνες (δηλαδή εκείνους που έχουν τουλάχιστον 1.000 ακροάσεις τον μήνα) θα έχουν διπλάσιο βάρος από αυτές των μη επαγγελματιών.

Εάν ο χρήστης της πλατφόρμας streaming ψάχνει στην αναζήτηση ένα συγκεκριμένο τραγούδι ή μουσικό, το βάρος αυτών των ακροάσεων διπλασιάζεται ξανά. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης αναζητήσει την Taylor Swift στην εφαρμογή Deezer και ακούσει ένα από τα τραγούδια της, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων, αυτό θα μετρηθεί ως τέσσερις ακροάσεις.

«Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η μουσική βιομηχανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deezer, Jeronimo Folgueira. «Εχουμε μουσικά κομμάτια 90 λεπτών, πολλά εκ των οποίων είναι απλώς θόρυβοι, όπως ο ήχος πλυντηρίου και ο ήχος της βροχής. Είναι θεμελιωδώς λάθος τα 30 δευτερόλεπτα της ηχογράφησης ενός πλυντηρίου να πληρώνονται το ίδιο με το τελευταίο κομμάτι του Harry Styles», είπε.

Σε περίπτωση που οι αλλαγές υιοθετηθούν ευρύτερα σε άλλες υπηρεσίες streaming, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη μουσική βιομηχανία. Υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Music και το Deezer έχουν αναζωογονήσει τη βιομηχανία, αυξάνοντας τις πωλήσεις για σχεδόν μια δεκαετία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται τα χρήματα από το streaming παρέμεινε ο ίδιος, με αποτέλεσμα οι μουσικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες να  εμφανίζονται απογοητευμένοι.

Η Deezer θα λανσάρει το νέο μοντέλο πληρωμών τον Οκτώβριο στη Γαλλία, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή του παγκοσμίως από τον Ιανουάριο.

Η Universal βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με άλλες πλατφόρμες streaming, συμπεριλαμβανομένων των Spotify, Tidal και SoundCloud, σχετικά με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο πληρώνουν τα δικαιώματα.

Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η συνολική αγορά streaming μουσικής θα αποφέρει έσοδα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σουηδία: Συμμορίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα μέσω του Spotify

Apple: Αντιρρήσεις από τη Γαλλία σχετικά με την χρήση δεδομένων σε διαφημίσεις

Spotify: Νέα κατηγορία Premium με HiFi audio

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News