Business & Finance Τρίτη 29/08/2023, 16:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο Αμερικανικό όνειρο- Μέχρι και οι Αμερικανοί προτιμούν την Ευρώπη 

Τέλος στο Αμερικανικό όνειρο- Μέχρι και οι Αμερικανοί προτιμούν την Ευρώπη 

Όλο και περισσότεροι είναι οι Αμερικανοί που αφήνουν την πατρίδα τους για να εγκατασταθούν μόνιμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πολλοί από αυτούς δεν το κάνουν για για να εξερευνήσουν την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά προς αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης. 

Το 2013-2022 ο αριθμός των Αμερικανών στην Ολλανδία αυξήθηκε από περίπου 15.500 σε 24.000, στην Πορτογαλία τριπλασιάστηκε σε σχεδόν 10.000 και στην Ισπανία αυξήθηκε από περίπου 20.000 σε σχεδόν 34.000. Σε άλλα μέρη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες, ο αριθμός αυξήθηκε μέτρια ή παρέμεινε σταθερός. Η Βρετανία πιστεύει ότι ο αριθμός των κατοίκων της Αμερικής αυξήθηκε από 137.000 το 2013 σε 166.000 το 2021 (η τελευταία εκτίμηση).

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι Αμερικανοί λένε ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους. Λίγοι από αυτούς που υποσχέθηκαν να αποχωρήσουν εάν ο Donald Trump εκλεγόταν το 2016 το έκαναν στην πραγματικότητα. Όμως, η Gallup, μία εταιρεία έρευνας της αγοράς, διαπίστωσε το 2018 ότι το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μετακομίσουν μόνιμα σε άλλη χώρα είχε αυξηθεί από 11% επί Barack Obama σε 16% επί Trump. Μέχρι το 2022 ήταν 17%, παρά την εκλογή του Joe Biden. 

Και παρά το γεγονός ότι η μεταναστευτική ροή δεν είναι μεγάλη, αφού πρόκειται για μερικές χιλιάδες άτομα σε μία χώρα 330 εκατομμυρίων, πολλοί πρόσφατοι εκπατρισμένοι λένε ότι έφυγαν εν μέρει λόγω απελπισίας για το που οδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτό που ακούμε συνεχώς είναι ότι η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι πολύ καλύτερη εδώ», λέει η Tracy Metz στον Economist, η οποία είναι επικεφαλής του John Adams Institute, ενός αμερικανο-ολλανδικού πολιτιστικού χώρου. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δουλεύουν 1.811 ώρες το χρόνο, οι Ευρωπαίοι κατά μέσο όρο 1.571 και οι Ολλανδοί μόλις 1.427. Η άνοδος των αγγλικών ως διεθνής γλώσσα διευκολύνει τα πράγματα για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν είναι κατά κανόνα πολύγλωσσοι. 

Παράλληλα μερικοί μετανάστες έλκονται την κοινωνική ασφάλεια της Ευρώπης. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τα περιστατικά βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολύ λιγότερα, από ότι στις ΗΠΑ. 

Η αύξηση της τηλεργασίας που έκανε πιο εφικτή τη ζωή στο εξωτερικό καθώς και μία σειρά φοροελαφρύνσεων για τους ξένους και η «χρυσή βίζα» που προσφέρουν ευρωπαϊκά κράτη, είναι επίσης λόγοι προσέλκυσης των υπηκόων των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πλουσιότεροι από τους Ευρωπαίους. Αλλά θαυμάζουν την καθολική υγειονομική περίθαλψη της Ευρώπης, την αποτελεσματική δημόσια συγκοινωνία, τη μειωμένη εγκληματικότητα και τη χαμηλότερη εισοδηματική ανισότητα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Συνωστισμός επενδυτών για τη Χρυσή Βίζα: Έφερε 1 δισ. σε 5 μήνες

Ταξιδεύετε με αεροπλάνο; Η απλή κίνηση για να μην χάνετε τη βαλίτσα σας στο αεροδρόμιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News