Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 22:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά 9 μηνών

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά 9 μηνών

Το πετρέλαιο πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών, λόγω της ανησυχίας ότι μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις προμήθειες σε μια ήδη περιορισμένη αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια West Texas Intermediate έκλεισαν τη συνεδρίαση πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό έτους που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο. Οι τιμές διατήρησαν τα κέρδη τους ακόμη και μετά τα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα αποθέματα καυσίμων που μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών. 

«Το αφήγημα περί ανησυχίας για τη ζήτηση δεν είναι αντικείμενο συζήτησης σήμερα, καθώς τα αποθέματα προϊόντων είναι χαμηλά», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG. «Είναι περισσότερο ένα αφήγημα περί στενότητας της αγοράς που οδηγεί το πετρέλαιο». Τεχνικοί παράγοντες στηρίζουν επίσης τις τιμές, αφού το αργό έσπασε το υψηλό του Απριλίου, πρόσθεσε.  

Η τελευταία απειλή για τις προμήθειες είναι ο κίνδυνος για τις ρωσικές ροές από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα για να εμποδίσει τον παραγωγό του ΟΠΕΚ+ να «μπλοκάρει τα ύδατά μας». Τα σχόλια ακολούθησαν την επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε πετρελαιοφόρο το Σαββατοκύριακο.

 

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά 9 μηνών-1

 

Οι βασικοί δείκτες της αγοράς δείχνουν ότι οι αγορές είναι πιο σφιχτές τις τελευταίες ημέρες. 

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει ράλι από τα τέλη Ιουνίου μετά τις υποσχέσεις των μεγάλων δυνάμεων του ΟΠΕΚ+, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, να μειώσουν την προσφορά, αλλά οι αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας παραμένει ισχνή και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την κατανάλωση προϊόντων στις ΗΠΑ φέτος.

«Το γεγονός ότι το WTI έχει σπάσει το υψηλό μετά τον ΟΠΕΚ των 83,50 δολαρίων που σημειώθηκε τον Απρίλιο σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ήταν αρνητικοί ή σκεπτικιστές για τις προσπάθειες της ομάδας έχουν αποδειχθεί λάθος», δήλωσε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της αγοράς στο City Index και στο Forex.com. «Οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να συνεχίσουν να τείνουν προς τα πάνω για όσο διάστημα δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τη ζήτηση, οπότε μια κίνηση προς τα 85 δολάρια φαίνεται όλο και πιο πιθανή από εδώ και πέρα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ θα δημοσιεύσουν εκθέσεις αργότερα αυτή την εβδομάδα, που θα παρέχουν στοιχεία της αγοράς πετρελαίου, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το WTI  Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,48 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 84,40 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 1,38 δολάρια για να διαμορφωθεί στα 87,55 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News