Business & Finance Δευτέρα 7/08/2023, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά το πετρέλαιο υπό τον φόβο των επιτοκίων και τον κίνδυνο της Μαύρης Θάλασσας

Πτωτικά το πετρέλαιο υπό τον φόβο των επιτοκίων και τον κίνδυνο της Μαύρης Θάλασσας

Το πετρέλαιο γύρισε χαμηλότερα, αφού νωρίτερα άγγιξε την υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν την απειλή περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων έναντι του κινδύνου για τα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.

Το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της εβδομάδας μετά από άνοδο άνω του 4% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Τις τελευταίες ημέρες, θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο και ένα πολεμικό πλοίο, αναδεικνύοντας την απειλή για τις ροές καυσίμων σε μια βασική διαδρομή προς τις παγκόσμιες αγορές. Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές συνεχίζονται από την περιοχή, σε μια περίοδο που η αγορά είναι σχετικά καλά εφοδιασμένη.

«Η αγορά αργού έχει άσχημο ρεκόρ στην πρόβλεψη των επιπτώσεων των διαταραχών του εφοδιασμού» και οι έμποροι πετρελαίου «διστάζουν να κάνουν υποθέσεις έως ότου οι προμήθειες βγουν από την αγορά», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στην CIBC Private Wealth. «Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει άφθονη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βραχυπρόθεσμα βοηθά επίσης στην απομόνωση οποιασδήποτε αντίδρασης που σχετίζεται με την προσφορά».

Πτωτικά το πετρέλαιο υπό τον φόβο των επιτοκίων και τον κίνδυνο της Μαύρης Θάλασσας-1

 

Και ενώ οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μαύρη Θάλασσα φαίνεται να επηρεάζουν ελάχιστα στην άνοδο των τιμών, τη Δευτέρα υπήρξαν αντιδράσεις από τις ευρύτερες αγορές. Το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων επιταχύνθηκε, ωθούμενο από την απειλή περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. 

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική Ευρώπη, η Πολωνία σταμάτησε να στέλνει πετρέλαιο μέσω ενός τμήματος του συνδέσμου Druzhba που οδηγεί στη Γερμανία μετά τον εντοπισμό διαρροής αργά το Σάββατο, σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού PERN. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει την άντληση το πρωί της Τρίτης.

Το πετρέλαιο κατέγραψε έκτη εβδομαδιαία άνοδο την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιούνιο του 2022. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν εξαλείψει τις ετήσιες απώλειες, καθώς οι περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία οδηγούν σε περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς. Το Σάββατο, το βασίλειο αύξησε σχεδόν όλες τις τιμές του για τον Σεπτέμβριο στην Ασία και την Ευρώπη.

Το WTI Σεπτεμβρίου στις 14:03 μ.μ., ώρα Νέας Υόρκης (21:03 ώρα Ελλάδας), υποχώρησαν κατά 0,9% στα 82,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent Οκτωβρίου μειώθηκε κατά 0,9% στα 85,46 δολάρια το βαρέλι

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News