Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί; Οι σκληροί αριθμοί πίσω από τη λάμψη του Χόλιγουντ

Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί; Οι σκληροί αριθμοί πίσω από τη λάμψη του Χόλιγουντ

Παύση εργασιών έχει σημάνει στο Χόλιγουντ, αφότου το σωματείο που εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς κατέβηκε σε απεργία.  Η απεργία του SAG-AFTRA είναι η πρώτη που γίνεται ταυτόχρονα με την απεργία των σεναριογράφων εδώ και 60 χρόνια, με αποτέλεσμα οι περισσότερες παραγωγές ταινιών και σειρών να «παγώσουν».

Ανάμεσα στα αιτήματα των ηθοποιών είναι η αύξηση των αμοιβών τους και η επανεξέταση των δικαιωμάτων που παίρνουν κάθε φορά που ξαναπαίζεται μία ταινία ή σειρά στην οποία συμμετείχαν, καθώς το σωματείο ισχυρίζεται ότι αυτά συρρικνώθηκαν σημαντικά με την άνοδο του streaming.

Η απεργία των ηθοποιών σε αριθμούς:

160.000

Τα 160.000 μέλη του σωματείου SAG-AFTRA ενώνουν τις φωνές τους με τα 11.000 μέλη του σωματείου σεναριογράφων Writers Guild of America, που απεργούν από τον Μάιο.

Ενώ πολλοί από τους πιο καλοπληρωμένους ηθοποιούς του κόσμου, όπως η Meryl Streep και ο Matt Damon, έχουν στηρίξει την απεργία, τα αιτήματα για τις αμοιβές και τα δικαιώματα επηρεάζουν χιλιάδες ηθοποιούς που παίζουν σε εκατοντάδες ταινίες και σειρές.

Η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Fran Drescher, απέρριψε την εντύπωση ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι πλούσιοι, λέγοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι «απλοί εργαζόμενοι που προσπαθούν να βγάζουν τα ζην, να πληρώσουν το ενοίκιο, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο».

«Όλα όσα βλέπετε και απολαμβάνετε, όλα όσα σας ψυχαγωγούν είναι σκηνές γεμάτες με ανθρώπους που δεν βγάζουν πολλά χρήματα», πρόσθεσε η ηθοποιός.

27,73 δολάρια την ώρα

Σύμφωνα με το US Bureau of Labor Statistics, η μέση αμοιβή για τους ηθοποιούς στην Καλιφόρνια το 2022 ήταν 27,73 δολάρια την ώρα. Όμως, οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται ολόκληρο τον χρόνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους.

Πριν η σύμβαση την οποία είχαν υπογράψει οι ηθοποιοί και τα στούντιο λήξει, το SAG-AFTRA είχε διαπραγματευτεί μια ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη του. Ένας ηθοποιός που δούλευε σε μία τηλεοπτική εκπομπή για μία εβδομάδα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον 3.756 δολάρια.

Όμως, οι ηθοποιοί δεν παίρνουν ολόκληρο αυτό το ποσό. Πληρώνουν φόρους και προμήθειες, που για τους περισσότερους περιλαμβάνουν τον ατζέντη, τον μάνατζερ και τον δικηγόρο που διαπραγματεύεται τις συμφωνίες τους. Κατά κανόνα, στο χέρι θα πάρουν 35% λιγότερα, λένε οι ηθοποιοί, σύμφωνα με το CNN.

270 εκατ. δολάρια 

Ο Dwayne «The Rock» Johnson ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του 2022, καθώς σύμφωνα με το Forbes, έβγαλε 270 εκατ. δολάρια. Πράγματι, πήρε υψηλές αμοιβές για τους ρόλους του στο «Jungle Cruise» και το «Red Notice», αλλά τα περισσότερα από τα έσοδά του προήλθαν από  την τεκίλα του, την Teremana.

Ο Tom Cruise λέγεται ότι πήρε 100 εκατ. δολάρια για το «Top Gun: Maverick», μαζί με ένα μερίδιο από τα εισιτήρια.

Ο μεγιστάνας των media, Barry Diller, κάλεσε τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς και τα στελέχη των στούντιο να συμφωνήσουν σε μείωση των αμοιβών τους κατά 25%.

12,7%

Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να βγάζει ένας ηθοποιός τον χρόνο για να δικαιούται ασφαλιστική κάλυψη είναι 26.470 δολάρια. Όμως, μόλις το 12,7% των μελών του SAG-AFTRA βγάζει τόσα.

Ο ηθοποιός Rod McLachlan, που έχει εμφανιστεί σε σειρές όπως το «Blue Bloods», λέει ότι βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα για να πιάσει το κατώφλι της ασφάλισης. «Εάν το σκεφτείς, τα 26.000 δολάρια δεν είναι ένας μισθός της μεσαίας τάξης. Το θέμα με τη ζωή του ηθοποιού είναι ότι έχεις καλές χρονιές και κακές χρονιές», εξηγεί.

13 σεντς

Λόγω της απρόβλεπτης φύσης της δουλειάς, οι ηθοποιοί εξαρτώνται από τα δικαιώματα που εισπράττουν όταν ξαναπαίζονται οι ταινίες και οι σειρές στις οποίες συμμετείχαν, προκειμένου να έχουν μια σταθερή πηγή εισοδήματος όταν δεν βρίσκουν ρόλους.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα δικαιώματα έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ηθοποιών, κερδίζουν πολύ λιγότερα καθώς οι ταινίες και οι σειρές έχουν περάσει στις πλατφόρμες streaming, όπου δεν είναι σαφές πόσο συχνά παίζονται.  

Η Kellee Stewart, που έχει πάνω από 20 χρόνια στη δουλειά, λέει πως τα δικαιώματα στο Netflix είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με εκείνα που παίρνουν οι ηθοποιοί από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Και ανέβασε στο Twitter μία φωτογραφία που δείχνει ότι από πέντε πληρωμές δικαιωμάτων από τις υπηρεσίες streaming έλαβε το συνολικό ποσό των 13 σεντς.

31 εκατ. δολάρια

Οι απαιτήσεις των ηθοποιών και των σεναριογράφων «απλά δεν είναι ρεαλιστικές», είπε  ο CEO της Disney, Bob Iger, του οποίου η συνολική αμοιβή μπορεί να φτάσει στα 31 εκατ. δολάρια, μαζί με τα μπόνους.

Οι CEOs του Netflix, Ted Sarandos και Greg Peters έβγαλαν 50 εκατ. δολάρια και 28 εκατ. δολάρια το 2022, αντίστοιχα.

4 δισ. δολάρια

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την απεργία θα μπορούσαν να φτάσουν στα 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN ο Kevin Klowden, του think tank Milken Institute.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Το Χόλιγουντ παραλύει με την απεργία των ηθοποιών

Mission: Impossible: Δεν έφτασε τις αναμενόμενες εισπράξεις τις πρώτες μέρες προβολής του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News