Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πριβέ «κατασκήνωση των δισεκατομμυριούχων» και το μποτιλιάρισμα από τα ιδιωτικά τζετ

Η πριβέ «κατασκήνωση των δισεκατομμυριούχων» και το μποτιλιάρισμα από τα ιδιωτικά τζετ

Δεκάδες ιδιωτικά αεροσκάφη με εμβληματικές προσωπικότητες άρχισαν να καταφθάνουν από την αρχή της εβδομάδας στο αμερικανικό περιφερειακό αεροδρόμιο Friedman Memorial Airport. Οι επιβάτες τους, κυρίως μεγαλοεπιχειρηματίες παγκόσμιου βεληνεκούς, είχαν τελικό προορισμό την κωμόπολη Sun Valley του Idaho, όπου μέχρι σήμερα λάμβανε χώρα το ετήσιο συνέδριο Allen & Co, η λεγόμενη «κατασκήνωση για δισεκατομμυριούχους».

Στο περιθώριο αυτών των συνεδρίων έχει επιτευχθεί μια σειρά από μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Μεταξύ αυτών και η εξαγορά της Washington Post από τον Jeff Bezos, αλλά και η εξαγορά της ABC από την Disney έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Δεν είναι όμως μόνο δουλειά, αφού οι προσκεκλημένοι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τένις, γκολφ, να κάνουν ράφτινγκ, αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε διάφορα θέματα, όπως τη δημιουργικότητα και την κλιματική αλλαγή.

Στη λίστα του φετινού συνεδρίου, το οποίο διήρκεσε από την Τρίτη μέχρι σήμερα, περιλαμβάνονταν ο CEO της Google, Sundar Pichai, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, αλλά και ο Jeff Bezos. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates.

«Μποτιλιάρισμα» στο αεροδρόμιο

Κατά την αντίστοιχη περυσινή διοργάνωση, τουλάχιστον 300 πτήσεις διήλθαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από το περιφερειακό αεροδρόμιο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες εξυπηρετεί περίπου 40 αεροπλάνα την ημέρα. Το 2021, υπήρχε τόσο μεγάλη προσέλευση ιδιωτικών τζετ, ώστε η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ζήτησε την καθυστέρηση των εισερχόμενων αεροσκαφών.

Οι περισσότερες πτήσεις γίνονται από την NetJets, τη μεγαλύτερη σε στόλο εταιρεία charter ιδιωτικών αεροσκαφών. Οι βαθύπλουτοι επιβάτες τείνουν να προτιμούν τις εταιρείες ενοικίασης τζετ, καθώς είναι δυσκολότερο να εντοπίσει κανείς τη τοποθεσία τους.

Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, χρησιμοποιεί charter αντί των εταιρικών αεροσκαφών από το 2017. Η Apple είχε σχολιάσει ότι ακολουθεί αυτή την πολιτική για ασφάλεια και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, δεδομένου του διεθνούς προφίλ της εταιρείας και του ρόλου του Cook σε αυτή.

Επίσης, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Bernard Arnault, επικεφαλής του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH, αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας μετά την πώληση του ιδιωτικού του τζετ τον Οκτώβριο για λόγους ασφαλείας.

Ο διευθυντής του Friedman Memorial Airport δήλωσε πέρυσι στους New York Times ότι χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας για το συνέδριο στη Sun Valley, η οποία έχει 1.800 κατοίκους. Εάν δεν είναι προσεκτικός, είπε, η κίνηση για το συνέδριο θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές αναταραχές στο αεροδρόμιο.

Ο ίδιος ανακάλεσε μάλιστα περιπτώσεις, στις οποίες τα τζετ έπρεπε να κάνουν κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο ή να σταθμεύσουν στον αεροδιάδρομο για πάνω από μία ώρα, περιμένοντας να αποσυμπιεστεί ο χώρος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Πέντε πράγματα στα οποία οι εκατομμυριούχοι δεν σπαταλούν ποτέ χρήματα

Χωρίς όρια οι «tech bros» – Η σταδιακή μεταμόρφωση των CEOs της τεχνολογίας

Richard Branson: Σε 50 χρόνια θα πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο στο φεγγάρι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News