Business & Finance Σάββατο 8/07/2023, 17:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Erdogan: Η Τουρκία θέλει τρίμηνη παράταση της συμφωνίας σιτηρών

Erdogan: Η Τουρκία θέλει τρίμηνη παράταση της συμφωνίας σιτηρών

Η Τουρκία θέλει η συμφωνία ασφαλούς διαμετακόμισης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας να παραταθεί για τρεις μήνες αντί για δύο, δήλωσε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. 

«Είμαι αισιόδοξος αναφορικά με την παράταση», είπε στην Κωνσταντινούπολη νωρίς το Σάββατο σε κοινή εμφάνιση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συμφωνία σιτηρών και άλλα θέματα αργά την Παρασκευή μετά την άφιξη του δεύτερου από τη Σλοβακία. 

Η ναυτιλιακή συμφωνία πρόκειται να λήξει στις 17 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι ήταν μια σανίδα σωτηρίας για τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας, αφού εξήχθησαν εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων τους τελευταίους 11 μήνες.
Η Τουρκία μεσολάβησε στην αρχική συμφωνία μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο τερματισμός της – για τον οποίο η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει – μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων δεδομένης της σημασίας της Ουκρανίας ως εξαγωγέα σιτηρών.

Η Ρωσία αύξησε την κριτική της για τη συμφωνία κατά την προηγούμενη περίοδο παράτασης, λέγοντας ότι δεν παρείχε επαρκή τροφή στα φτωχά αφρικανικά έθνη. Η Μόσχα δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο για περαιτέρω συνέχιση» της συμφωνίας.

«Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του διαδρόμου σιτηρών», σημείωσε από τη μεριά του ο Zelenskiy, προσθέτοντας ότι η συνέχιση της συμφωνίας δεν πρέπει να εξαρτάται από τις «επιθυμίες ενός κράτους» ή «από τη διάθεση με την οποία ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξυπνά.» 

‘Οπως είπε ο Erdogan, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο.

Το μονοπάτι του ΝΑΤΟ 

Η επίσκεψη του Zelenskiy στην Τουρκία ήταν μέρος της ευρύτερης διπλωματικής περιοδείας στις χώρες του ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς επιδιώκει την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.
«Αναμφίβολα, η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Erdogan.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έδωσε λιγότερο ενθουσιώδη τόνο, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Μια ψηφοφορία για την Ουκρανία από μέλη του ΝΑΤΟ θα ήταν πρόωρη», είπε ο Biden στο CNN.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου. Μια πιθανή συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας θα είναι κρίσιμο μέρος των συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και του υπόλοιπου ΝΑΤΟ.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News