Business & Finance Κυριακή 10/07/2022, 22:05
GZERO

Πώς αποτιμάται το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας;

Πώς αποτιμάται το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας;

Πώς υπολογίζει κανείς το κόστος ενός πολέμου; Μετρά τα θύματα; Τα σπίτια που καταστράφηκαν; Τις βιομηχανίες που χάθηκαν ή τα όνειρα που γκρεμίστηκαν; Είναι δύσκολο να βάλει κανείς αριθμό στην καταστροφή. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal έχει κάνει ήδη μία εκτίμηση.

Στο πλαίσιο ενός συνεδρίου αυτή την εβδομάδα, ο Shmyhal υποστήριξε ότι η χώρα θα χρειαστεί 750 δισ. δολάρια, προκειμένου να ανεγερθεί ξανά μετά την ρωσική εισβολή. Το συνέδριο δεν θα κατέληγε σε χρηματικές δεσμεύσεις, επιχειρούσε όμως να καθορίσει τις παραμέτρους και να εντοπίσει τι χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Τι χρειάζονται οι Ουκρανοί;

Εν συντομία, θέλουν αλλαγή εκ βάθρων. Ο Shmyhal δηλώνει ότι η Ρωσία προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων σε υποδομές – πολύ χαμηλότερο ποσό από τα 750 δισ. – αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν: «Η ανοικοδόμηση δεν είναι απλώς η αναπλήρωση τζαμιών και τσιμέντου, αλλά η ανέγερση μίας νέας χώρας». Σε ομιλία του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, δήλωσε ότι μέρος της προσπάθειας ανοικοδόμησης θα εστιάσει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος της χώρας, ώστε να μετατραπεί σε επίκεντρο τεχνολογικών επενδύσεων.

Η πλευρά της Ευρώπης

Παρότι δεν το έχουν παραδεχθεί ευθέως, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν ανακουφιστεί που η συζήτηση μεταπήδησε από τις ανάγκες στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας στις ανάγκες ανοικοδόμησης.

Όσο η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να «λυγίζει» υπό το βάρος των ελλείψεων σε πετρέλαιο και  φυσικό αέριο, καθώς και από την κρίση στο κόστος ζωής, οι αντοχές πολλών ευρωπαϊκών κρατών ίσως μειώνονται.

Τι προσφέρουν οι Ευρωπαίοι

Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να διοχετεύσει περίπου 100 δισ. δολάρια στην προσπάθεια ανοικοδόμησης. Με έναν μηχανισμό στήριξης αντίστοιχο με αυτόν που λειτούργησε στην πανδημίας, οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και άλλες αναπτυξιακές τράπεζας της Δύσης, ως εγγυητές, ώστε να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην μεταπολεμική Ουκρανία. Η βάση, περίπου 20 δισ. δολάρια, θα τεθεί από ευρωπαϊκά κράτη και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε μορφή δανείων και επιχορηγήσεων.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια τους τελευταίους πέντε μήνες.

Μοχλός πίεσης

Αφότου στήριξαν το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., οι Βρυξέλλες ασκούν μεγάλη επιρροή στο Κίεβο. Τώρα, η Ε.Ε. αφήνει να εννοηθεί ότι η ενίσχυση θα φτάσει στη χώρα, υπό τον όρο ότι θα ακολουθήσει ορισμένες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες απαιτούνται για την ένταξη στην ένωση.

Από την σκοπιά των Βρυξελλών αυτό είναι δίκαιο: Πριν τον πόλεμο, οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Ουκρανία κατέρρεαν και η χώρα είχε θέση 122 από τις 180 στον δείκτη διαφθοράς. Πώς μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χωρίς να επιδείξει δέσμευση να αλλάξει; Η Ουκρανία από την πλευρά της θεωρεί ότι έχει κερδίσει τον σεβασμό του μπλοκ και στήριξη στον αγώνα εναντίον της Ρωσίας.

Σημείο κλειδί

Είναι σχεδόν απίθανο κάποιος να δώσει χρήματα στην Ουκρανία, ενόσω μαίνεται ο πόλεμος. Ποιος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει την ανοικοδόμηση νοσοκομείων, τα οποία ενδέχεται να καταστραφούν ξανά από τις ρωσικές δυνάμεις;

Για τώρα, οι συζητήσεις περί ανοικοδόμησης θα πρέπει να παραμείνουν στάσιμες, όσο εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ήδη μετρά 5 μήνες και δεν δείχνει σημάδια τέλους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: 100 δισ. ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ελιγμοί γύρω από τις κυρώσεις: Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Ρωσία

Πώς ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα ανοικοδομήσουν την Ουκρανία

Πώς ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα τρόφιμα σαν όπλο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News