Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 12:17
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Eurostat: Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 7% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 7% στην Ευρωζώνη

Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα έναντι 5,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 7% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο από τα στοιχεία του Μαρτίου. Τα στοιχεία της μεταβολής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τα προκαταρκτικά που δημοσιεύθηκαν τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Αναλυτικά, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν ο πέμπτος χαμηλότερος, μετά το Λουξεμβούργο (2,7% τον Απρίλιο), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση εμφάνισε με διαφορά η Ουγγαρία (24,5%), ενώ ακολουθούν η Λετονία (15%), η Τσεχία (14,3%), η Σλοβακία και η Πολωνία (αμφότερες 14%).

Eurostat: Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 7% στην Ευρωζώνη-1

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 10,2% τον Απρίλιο του 2022.

Κατά μήκος της Ευρωζώνης, μεγαλύτερη άνοδο των Απρίλιο εμφάνισαν οι τιμές τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, με +2,75 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2022. Ακολουθεί το κόστος των υπηρεσιών με άνοδο 2,21 ποσοστιαίες μονάδες και τέλος η ενέργεια με +0,38.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε και η οριακή αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος έχει προβληματίσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ανήλθε στο 5,6% τον Απρίλιο έναντι 5,7% τον Μάρτιο. Αν και η υποχώρηση είναι μικρή, πρόκειται για την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος

Κομισιόν: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ελλάδα – Ανάπτυξη 2,4% το 2023

Λαγκάρντ: Συνεχίζουμε τη μάχη με τον πληθωρισμό – Η προσοχή στους μισθούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News