Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 21:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενεζουέλα: Άδεια εξαγωγής NGL σε Eni και Repsol στο Cardon IV

Βενεζουέλα: Άδεια εξαγωγής NGL σε Eni και Repsol στο Cardon IV

Η Βενεζουέλα υπέγραψε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς Eni και Repsol για την εξαγωγή NGL σε άλλες αγορές, σύμφωνα με τον Pedro Tellechea, υπουργό Πετρελαίου της χώρας και επικεφαλής της Petroleos de Venezuela.

Η συμφωνία έρχεται μετά από χρόνια συζητήσεων με την ιταλική Eni και την ισπανική Repsol για άδεια εξαγωγής συμπυκνωμάτων, υποπροϊόντων της επιχείρησης παραγωγής φυσικού αερίου στην Cardon IV, μια επιχείρηση που διευθύνουν από κοινού. Το έργο Cardon IV έχει ανέλθει σε 500 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα το 2023, αυξημένο κατά 31% από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που είδε το Bloomberg. Η μέση παραγωγή συμπυκνωμάτων ήταν στα 16.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο.

Η συμφωνία έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Nicolas Maduro και των εταιρειών για να έχουν μεγαλύτερο λειτουργικό έλεγχο στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που κατέχουν από κοινού με την κρατική εταιρεία ενέργειας PDVSA. 

Η PDVSA, η Eni και η Repsol δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Η υπεράκτια επιχείρηση φυσικού αερίου Cardon IV, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η Repsol και η Eni, παράγει συμπυκνώματα που αποστέλλονται για την τροφοδοσία των διυλιστηρίων της PDVSA, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Η συμφωνία επιτρέπει τώρα σε μια μονάδα ανάκτησης συμπυκνωμάτων που ανήκει στην Eni και τη Repsol να εξάγει το προϊόν στην Ευρώπη, χωρίς όμως, να είναι σαφές πόση ποσότητα θα εξαχθεί. 

Η συμφωνία είναι ένα απαραίτητο προηγούμενο βήμα πριν Eni και Repsol εμπλακούν σε μεγαλύτερα έργα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κολομβία, το Τρινιντάντ ή την Αρούμπα, σύμφωνα με τον Antero Alvarado, managing partner της συμβουλευτικής εταιρείας Gas Energy Latin America.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News