Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 13:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σουηδία πάει κόντρα στις προβλέψεις, με αύξηση του ΑΕΠ

Η Σουηδία πάει κόντρα στις προβλέψεις, με αύξηση του ΑΕΠ

Απροσδόκητα αναπτύχθηκε τον Ιανουάριο, η οικονομία της Σουηδίας, με τα κέρδη στις εξαγωγές και τις δαπάνες των νοικοκυριών να αντικρούουν προηγούμενα στοιχεία που ήθελαν τη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία πιθανότατα να έχει εισέλθει σε ύφεση. 

Το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, την ταχύτερη αύξηση σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Η άνοδος στο ΑΕΠ, έρχεται κόντρα των προβλέψεων των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg που μιλούσαν για μείωση 0,1%. 

Τα στοιχεία δίνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα της σουηδικής οικονομίας, σε σχέση με τα προηγούμενα, που έδειχναν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές πλήττονται από την αύξηση των τιμών και την επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών. 

«Ο δείκτης του σουηδικού ΑΕΠ παρουσίασε ευρεία βελτίωση», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Svenska Handelsbanken AB Lars Henriksson, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κατανάλωση ήταν «πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο» με τη βιομηχανική παραγωγή να «δείχνει δυνατή», είπε, ενώ η προσθήκη μηνιαίων στοιχείων είναι ασταθής.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστροφή σε πλεονάσματα του 2% – Κρίσιμες αποφάσεις στο επόμενο Eurogroup

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αρκετά καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνo

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News