Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η ζήτηση στεγαστικών δανείων ανακάμπτει, παρά τα υψηλά των επιτοκίων 

ΗΠΑ: Η ζήτηση στεγαστικών δανείων ανακάμπτει, παρά τα υψηλά των επιτοκίων 

Η πρόσφατη μείωση στις τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ, φαίνεται πως κάνει πιο δεκτικούς τους αγοραστές στα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, καθώς παρά την άνοδό τους την περασμένη εβδομάδα, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ανέκαμψε. 

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε κατά 3,7% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν από αυτή, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών των ΗΠΑ.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων (726.200 δολάρια ή λιγότερο) αυξήθηκε σε 6,55% από 6,43%, με μονάδες να παραμένουν στο 0,63 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%, μεταδίδει το CNBC.

«Αν και τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, οι αγορές συνεχίζουν να αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, γεγονός που έχει ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων κάπως υψηλότερα», έγραψε ο οικονομολόγος Joel Kan. «Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αποδόσεων, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό τους, σε περισσότερο από ένα μήνα».

Παρά τα υψηλότερα ποσοστά, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικίας, οι οποίες είχαν πέσει κατακόρυφα την παραπροηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 5% την εβδομάδα που πέρασε. Ήταν ωστόσο, κατά 28% λιγότερες, σε ετήσιο επίπεδο. 

Οι αγοραστές σήμερα, βλέπουν τις τιμές των κατοικιών να χαλαρώνουν και αυτό μπορεί να ενισχύει τη ζήτηση. Ενώ οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο σε εθνική βάση, ορισμένες από τις πιο ακριβές μητροπολιτικές αγορές έχουν χαμηλότερες τιμές, από ό,τι πριν από ένα χρόνο. 

Οι αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν κατά 2% από την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 51% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Πέρσι, το μέσο επιτόκιο στο 30ετές σταθερό ήταν 5,37%, αλλά το 2021 τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο χαμηλό εύρος του 3%, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών έχει ήδη πολύ χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που προσφέρονται σήμερα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Alpha Bank: Κάτω του 5% τα κόκκινα δάνεια στα τέλη του 2025

Στο ΦΕΚ η επιδότηση δανείων για ευάλωτους – Ποιοι εντάσσονται 

Υπ. Εργασίας: Πάνω από 18.000 οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News