Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 07:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: 1 στους 3 θα παραιτούνταν για να δουλέψει σε θέση με 4ήμερη εργασία 

Έρευνα: 1 στους 3 θα παραιτούνταν για να δουλέψει σε θέση με 4ήμερη εργασία 

Ιδιαίτερα δημοφιλής φαίνεται να είναι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που πολλοί είναι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να έχουν μία παραπάνω μέρα ελεύθερη. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, σε 868 εργαζομένους, το 61% δηλώνει ότι προτιμά να έχει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας από την παραδοσιακή πενθήμερη και το 33% λέει ότι θα εγκατέλειπε τη δουλειά του για μία μειωμένη εβδομάδα. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να θεωρούν αναγκαία τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία τους. 

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας και το 10% θα δεχόταν να μειωθεί ο μισθός του γι αυτό.

Για δεκαετίες, μία τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο όλο και περισσότερα παγκόσμια πειράματα δείχνουν πώς οι εταιρείες που το δοκιμάζουν, μένουν ευχαριστημένες από τα αποτελέσματα. 

Μία εξάμηνη δοκιμή που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global, που θεωρείται το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εβδομάδας στον κόσμο, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο εξαντλημένοι, πιο αφοσιωμένοι και πιο χαρούμενοι στην καθημερινή τους εργασία, την προσωπική τους ζωή, τα οικονομικά και τις σχέσεις τους. Οι επιχειρήσεις μέτρησαν επίσης τα οφέλη, όπως η υψηλότερη παραγωγικότητα και η ικανοποίηση, που μεταφράστηκε σε υψηλότερα έσοδα και λιγότερες αλλαγές στο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι δεν είναι παραγωγικοί 5 ημέρες την εβδομάδα

Η δομή μιας συντομευμένης εβδομάδας εργασίας μπορεί να ποικίλλει, με ορισμένες εταιρείες να επιλέγουν τέσσερις ημέρες με δεκάωρες βάρδιες και άλλες να περιορίζονται σε μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών. Το 56% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, λέει ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει μεγαλύτερες βάρδιες για να έχει τρεις μέρες κενές κάθε εβδομάδα.

Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο παραδέχεται ότι ούτως ή άλλως δεν είναι παραγωγικό και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Περίπου το 15% λέει ότι έχει συμμετάσχει στις λεγόμενες «Bare Minimum Mondays», κάνοντας ελάχιστη δουλειά τις Δευτέρες και όντας παραγωγικό την υπόλοιπη εβδομάδα. Παράλληλα, το 22% των εργαζομένων λέει ότι είναι συγκεντρωμένο στην αρχή της εβδομάδας του, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο παραγωγικό την Παρασκευή.

Ωστόσο το 53% των ανθρώπων, λέει ότι είναι παραγωγικό και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Συνολικά, περίπου 4/10 άτομα την έρευνας τονίζουν ότι προτιμούν να τηρούν μια παραδοσιακή πενθήμερη εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Τα μαθήματα από το πείραμα της τετραήμερης εργασίας – Η «συνταγή» για το ελληνικό μοντέλο

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Απλά σε κάνει πιο χαρούμενο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News