Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 22:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο Κομισιόν: Οι νέοι κανόνες για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Προσχέδιο Κομισιόν: Οι νέοι κανόνες για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας

Η Κομισιόν πρόκειται να χορηγήσει άδειες, ρυθμιστική υποστήριξη και ευκολότερη πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για ορισμένες στρατηγικές πράσινες τεχνολογίες, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Το προσχέδιο με το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι «η παραγωγική ικανότητα καθαρής τεχνολογίας στην Ε.Ε. είναι επαρκής για να καλύψει τουλάχιστον το 40% των ετήσιων αναγκών ανάπτυξης της ένωσης», αναφέρει το έγγραφο.

Η Ε.Ε. ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 369 δισ.δολαρίων για την επιδότηση της πράσινης παραγωγής.

Τον Ιανουάριο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα βήματα θα είναι μέρος του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε. για να γίνει η Ευρώπη έδρα της καθαρής τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας στον δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η νομοθεσία θα σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών, offshore και υπεράκτιων αιολικών, μπαταριών, αντλιών θερμότητας και γεωθερμικής ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, βιομεθανίου, πυρηνικής ενέργειας, σχάσης και τεχνολογίας δικτύου, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι τεχνολογίες «έχουν φθάσει, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας τουλάχιστον 8», με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ορισμένες τεχνολογίες, όπως τα βιώσιμα καύσιμα για αεροσκάφη (SAF), δεν συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο ως πιθανές υποψήφιες για το καθεστώς στήριξης. Η νομοθετική πράξη για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ περιλαμβάνει όντως υποστήριξη για το SAF.

Οι κανόνες υποστηρίζουν επίσης δημοπρασίες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προσαρμογή των κεφαλαίων καινοτομίας και την παροχή ευκολότερης πρόσβασης στις δημόσιες και ιδιωτικές προμήθειες.

Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν έως το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει «πρόσθετα μέτρα με στόχο την κάλυψη των κενών που εντοπίστηκαν», αναφέρει το προσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το προσχέδιο, το οποίο μια πηγή του κλάδου είπε ότι αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Ολαφ Σολτς: Ζητά κοινή χρηματοδότηση στην Ε.Ε. για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News