Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 19:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Στην αντεπίθεση περνά η Ε.Ε. σχεδιάζοντας να επιτρέψει πιο χαλαρό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φορολογικών ελαφρύνσεων, για επιχειρήσεις που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή των FT. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χαλαρώσει περαιτέρω τους κανόνες προκειμένου να στηρίξει τις επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής σε πράσινους τομείς, ενώ κάποια από τα 800 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν επίσης να ανακατευθυνθούν σε φορολογικές πιστώσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο. Τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου των Βρυξελλών για να ανταποκριθούν στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία έχει προκαλέσει πλημμύρα προειδοποιήσεων ότι πολλές εταιρείες θα αποχωρήσουν από την ΕΕ και θα μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, ώστε να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις. Η πρόταση θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, μετά από εσωτερική συζήτηση στην επιτροπή και θα μπορούσε να αλλάξει.

Χαλαρώνοντας περαιτέρω τους περιορισμούς για τις φορολογικές πιστώσεις, η Κομισιόν προσπαθεί να μιμηθεί ένα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα τους αμερικανικού προγράμματος στήριξης των πράσινων τεχνολογιών, που είναι η απλούστευση για τις επιχειρήσεις του πλαισίου πρόσβασης σε ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες διαφωνίες εντός της Ε.Ε., επειδή θα είναι πιο εύκολο για τις χώρες με μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια χειρισμών, όπως η Γερμανία, να διαθέτουν δημοσιονομικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση συγκριτικά με τις περισσότερο πιεσμένες δημοσιονομικά χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η ημερομηνία λήξης της χαλάρωσης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

Εκπρόσωπος πάντως της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει έγγραφα που έχουν διαρεύσει στον Τύπο. Τα κράτη-μέλη είναι διχασμένα όσον αφορά το εάν και για πόσο χρονικό διάστημα θα επιτρέψουν την χαλάρωση των κανόνων. Ορισμένες χώρες του Νότου προειδοποιούν ότι το πλαίσιο αυτό που εξετάζεται κινδυνεύει να ανατρέψει τους ίσους όρους ανταγωνισμού, βοηθώντας δυσανάλογα τις πλούσιες χώρες να διαθέτουν χρήματα στις εταιρείες τους.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν μεγαλύτερη βοήθεια για τις τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πέραν από αυτές που έχουν ήδη καθοριστεί από τους ισχύοντες νόμους της Ε.Ε. για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου και των βιοκαυσίμων. “Οι προβλέψεις για φορολογικά οφέλη θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες μέλη να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά δημοσιονομικά τους κίνητρα σε ένα κοινό σχέδιο προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε.”, αναφέρεται στο έγγραφο. Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν επίσης να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης για προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να καθορίσουν τους στόχους για την πράσινη βιομηχανική παραγωγική ικανότητα έως το 2030. 

Επιπλέον, αναμένεται να αυξήσει το όριο πάνω από το οποίο η Επιτροπή εξετάζει τις συμφωνίες στο πλαίσιο του καθεστώτος της για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις να επιδοτούν υδρογόνο, δέσμευση άνθρακα, οχήματα μηδενικών εκπομπών και μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει 170 δισ. ευρώ έως το 2030 σε εργοστάσια παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, μπαταριών, αντλιών θερμότητας και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Οι βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας έχουν επικρίνει το καθεστώς χρηματοδότησης της Ε.Ε., ότι είναι πολύ περίπλοκο για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση που απαιτείται για τις επιχειρήσεις τους, λέγοντας ότι οι εκπτώσεις φόρου στις ΗΠΑ είναι ένα απλούστερο και πιο ελκυστικό σύστημα.

Στο αντίστοιχο προσχέδιο της Κομισιόν που διέρρευσε στο Reuters αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προτείνει νέο κοινό δανεισμό την Τετάρτη όταν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον τρόπο στήριξης της ευρωπαϊκής πράσινης βιομηχανίας που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από την Κίνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT, Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Κατρίν Τάι: Οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν τις ανησυχίες της Ε.Ε.

Ολαφ Σολτς: Ζητά κοινή χρηματοδότηση στην Ε.Ε. για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News