Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 11:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταποίηση: Στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια ο PMI

Μεταποίηση: Στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια ο PMI

Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί εδώ και δύο χρόνια εμφάνισε ο δείκτης PMI της S&P  Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, καθώς οι  συνθήκες ζήτησης επιδεινώθηκαν και η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω.

Ο Purchasing Managers’  Index (PMI) έκλεισε στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από  τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου. Η πτώση ήταν η ταχύτερη που έχει  καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.

Οι συνολικές νέες πωλήσεις μειώθηκαν απότομα, καθώς η ζήτηση από  τους πελάτες του εξωτερικού συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό,  δεδομένου ότι το βάρος του υψηλότερου ενεργειακού κόστους είχε αρνητικό  αντίκτυπο στις δαπάνες των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι εταιρείες κατέγραψαν επιστροφή στη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή κατά  το επόμενο έτος ενισχύθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στην παραγωγική  ικανότητα υποχώρησε, λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών,  καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε απότομα.  

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν. Σύμφωνα με  αναφορές, οι χαμηλότερες τιμές ορισμένων εισροών μετακυλίστηκαν στους  πελάτες, καθώς η επιβάρυνση κόστους και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με  βραδύτερους ρυθμούς, σημειώνει η S&P.

 «Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν ένα απογοητευτικό  τέλος του 2022 για τους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι  συρρικνώσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών  απέκτησαν δυναμική. Η ζήτηση από την πλευρά των πελατών του  εσωτερικού και του εξωτερικού αποδυναμώθηκε περαιτέρω από  την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και την ευρείας κλίμακας  οικονομική αβεβαιότητα», σημειώνει η Sian Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δεν αποθαρρύνθηκαν ιδιαίτερα από  την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών. Οι προσδοκίες ως  προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος ενισχύθηκαν χάρη στις  ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης και των επενδύσεων μέχρι το  τέλος του 2023, και για επιστροφή των επιπέδων απασχόλησης σε  επίπεδα ανάπτυξης, μολονότι σε μεγάλο βαθμό για εξειδικευμένες  θέσεις εργασίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την S&P, οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να ασκήσουν  περαιτέρω πίεση στις δαπάνες των πελατών όσο βαδίζουμε στο  2023. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου, η βιομηχανική  παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς  οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News